MENU...
Facebook

Botwinka

Botwinka

 

Ten tekst powstał jako hołd dla urzędników, ich pracy i sposobu w jaki tworzą pisma. Botwinka sama w sobie klasyczna, choć w wersji niezabielanej, za to podana z chrupiącymi talarkami z ziemniaków.  

Niniejszym informuję, że w przedmiotowej sprawie potrzebujemy 

1. pęczek botwinki
2. 1,5 litra rosołu/bulionu warzywnego
3. 2 ziemniaki
4. 100 ml zakwasu buraczanego lub 2 łyżki soku z cytryny
5. sól, pieprz
6. gęsty jogurt
7. koperek
8. łyżka oliwy lub klarowanego masła

Po wstępnej ewaluacji botwinki (ad.1), mając na uwadzę jej młodość i świeżość jako kluczowe wskaźniki jakości, należy przystąpić do odcięcia buraków, obrania ich i pokrojenia w drobne części o nieustalonym odpowiednimi przepisami formacie. Części, o których mowa powyżej, należy umieścić we wrzącym rosole/bulionie warzywnym (ad.2). Gotować około 7 minut i 16 sekund po czym dodać uprzednio pokrojone liście. Mając na uwadze, że priotytetowym celem jest chrupiąca miękkość botwinki, należy gotować nie dłużej niż 5 minut. W kolejnym etapie konieczne jest zakwaszenie zupy (ad.4) oraz doprawienie, w szczególności pieprzem i solą (ad.5). Po dokonaniu reasumpcji przy pomocy łyżki w przypadkach określonych preferencjami własnymi należy dodać pikanterii w postaci ostrej papryki.

W ramach wzbogacenia zupy należy wziąć 2 średniej wielkości bulwy zgodne z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków (Dz.U. 2003 nr 194 poz. 1900) obrać je, umyć, osuszyć oraz usmażyć na tłuszczu (ad.8) na kolor złoty (kod RGB 255, 215, 0) .

Po realokacji na talerz, zupę należy przybrać smażonymi ziemniakami, a także posiekanym koperkiem i gęstym jogurtem (odpowiednio ad.7 i ad. 6.)

*Danie przetestowane na urzędnikach. 

Dla nieurzędników to jest tak:

Pocięte drobno buraki ugotować w rosole, po kilku minutach dodać liscie. Powinny pozostać dość chrupkie więc jeszcze maksymalnie 5 minut. Potem doprawienie i dolewka zakwasu. Już na talerzu podawane z koperkiem, jogurtem i usmażonymi na złoto plasterkami ziemniaków.   

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)