MENU...
Facebook

Czerwone curry z krewetkami

Czerwone curry z krewetkami
To jedna z tych potraw, których próbujesz - i jest ok, spoko... kolejna łyżka - hmmm, bardzo spoko... - i kolejna... i kolejna ... i nagle z rozrzewnieniem patrzysz na dno czystego już garnka... damt... 

Tajski klimat, szybkie jak kot na wystawie chartów, pełne aromatu i soczystych kolorów jak pochód z okazji dożynek powiatowych. Pachnie, chrupie - generalnie wymiata.

Najpierw pasta curry: 
  • trawa cytrynowa - 2-3 kawałki
  • imbir - kawałek wielkości resoraka Matchboxu
  • 1-2 odpestkowane papryczki chilli - w zależności od preferencji ostościowej
  • łycha przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryka konserwowa (da smak i kwas)
  • 2 łyżki oliwy albo oleju sezamowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Jak się ma to jeszcze kilka świeżych liści limonki

To wszystko do miksera albo blendera - ziuuuu i na głęboką patelnię tudzież woka. Do tego obranych krewetek ile wlezie i po chwili garściami groszku cukrowego. 2 minuty się niech smaży i chlup mlekiem kokosowym - puszka cała. Jeszcze chwila pobulkania, 3 minuty max żeby krewetek nie przeciągnąć. Teraz już tylko wycisk dać połówce limonki i garść kolendry grubosiekanej na górę.

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)