MENU...
Facebook

Kurczacze uda konfitowane

Kurczacze uda konfitowane
Ta technika przewinęła się kilkukrotnie przez Wjazd, ale jest wybitnie warta uwagi. Chodzi o długie gotowanie w tłuszczu. Pewnie już widzicie czysty smalec płynący żyłami, ale spokojnie - ostatecznie jest zadziwiająco niskotłuszczowo.

Chodzi o to by uda zalać płynnym tłuszczem i wsadzić do piekarnika - 150 stopni. I tam niech sobie tak poleżą 1,5-2 godziny. Potem należy je wyłowić, umieścić na blasze i zapiec jeszcze z 10 minut ale już w temperaturze 180-200 stopni z funkcją grill, żeby skórę schruptać i zezłocić.  

Tu są uda kurczacze, ale mogą być różne elementy kacze, gęsie, królicze czy wieprzowe - jak boczek... ehhh boczek.... 

Różnica czasowa - im delikatniejsze mieso tym krótszy czas - piersi czy comber około godziny, a gęsie uda czy wieprzowina - trzy a nawet cztery. Ale nie ma co narzekać - tam sobie w piecu bulka, a człowiek robi co chce w międzyczasie 

Pytanie zasadnicze - skąd tłuszcz. No więc zasadniczo można kupić - od biedy smalec wieprzowy - ale on jest raczej aroma-ujemny. Czasem można kupić smalec gesi - ten jest bardzo spoko. No i każda kaczka całkiem sporo nosi przy sobie. Wystarczy ją przekonać, żeby oddała. Zazwyczaj więc kupuję ptaka w całości i rozkładam na element. Ściągniętą skórę ciacham na paseczki, umieszczam w garnku z grubym dnem, dolewam kapkę wody i włączam malutkie grzanie. Woda szybko przenowi się w stan lotny, a ze skóry wytapia się złocisty fett... my precious. Skórki chrupkowacieją i jak ktoś ma słabą wątrobę to trzeba je szybko wyrzucić bo lekko posolone są silnie uzależniające  

Po konfitowaniu taki tłuszcz należy odstawić. Na dole wytrącą się różne płyny wyciekłe z mięsa - to dobra baza na sos - a czysty tłuszcz z góry zlewam do słoika i jest na zaś. Kilka tygodni w lodówce może postać i nic mu się nie stanie.    

Można tak też przyrządzić konfit z kaczki - ale to już zupełnie inna miska tłuszczu 

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)