MENU...
Facebook

Panko

Panko

Panko w ogóle, shrimpburger w szczególe. Łapcie ten przepis bo jest ekstra. Panko podobno wymyślili Japończycy. Jak już Europejczycy nauczyli autochtonów wysp japońskich piec chleb i bułki - ci podeszli do panierowania od drugiej strony. 

Otóż panko robi się ze świeżego, albo nieco tylko zczerstwiałego, białego pieczywa. Dobrze sprawdza się tostowe - ale polecam wybieranie tego lepszej jakości, a nie marketowych dmuchańców napompowanych chemią, które palą się podczas smażenia szybciej niż Królewska Przystań w finale Gry o Tron.

Trzeba odkroić skórki, a to białe co zostało delikatnie - pulsacyjnie - zblendować, tak żeby zrobiło się coś pomiędzy grubymi płatkami śniegu, a trocinami. Potem wystarczy to rozłożyć na blasze i wsadzić do pieca. Około pół godziny - może ciut więcej - 70 stopni i uchylone drzwiczki w celu zapewnienia przewiewności. Gotowe.

W podobny sposób można potraktować odkrojone skórki, choć będą miały już inną konsystencje i panko na wstępie będzie brązowe :)  Można je też ususzyć i zrobić klasyczną bułkę tartą. 

Panierowanie w stylu zwykłym - mąka, roztrzepane jajo i w panko. Można smażyć w głębokim oleju lub też jak schaboszczaki na patelni, byle by tłuszcz nie był za gorący bo panierka za szybko zbrązowieje, a panierowany wiktuał pozostanie niedosmażony.

Kotlety, warzywa, owoce morza - cokolwiek nadaje się do panierowania - danadje się do panko. Tak wyglądają krewetki, a chrupią jeszcze bardziej! Nieustannie i usilnie proponuję krewetki surowe - znaczy mogą być mrożone, ale nie blanszowane. Oczywiście obrane z pancerzy - niby chrupią ale trudno się je gryzie...  

A że burgerowa forma zawsze chętnie przyjmie soś chrupiącego - shrimpburger.

Bułki upieczone wedle tego przepisu (kliknij) 

Teraz kolejno

  • maźnięcie musztardą
  • prażona cebulka
  • listki wszelakie
  • poplastrowany korniszon
  • krewetki w panko - jw.
  • pomidorki na plasterki
  • kilka kapek siriracha dla pikanterii odrobinki
  • znów maźnięcie musztardą
  • wielopoziomowa rozkosz konsumpcyjna 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)