MENU...
Facebook

Simit

Simit
To taki turecki obwarzanek bez obwarzania. W Turcji simit są bardziej popularny niż parawany latem w Władysławowie. Naprawdę są świetne - słodka, chrupiąca sezamowa wierzchnia warstwa wspaniale kontrastuje z lekko słonym, pulchnym wnętrzem. Wspaniałe Stulecie w każdym kęsie...

Pieczywo wielofunkcyjne - śniadanie, lunch, kolacja - na słodko, słono - jakktochce. Tylko sezam ma tendencje do osypywania się, więc jak ktoś karmi tym dzieci - to warto posadzić je w jednym miejscu - będzie mniej do zamiatania :D 

Ciasto klasyczne, drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g letniej wody
  • opakowanie 7 g drożdzy suszonych albo 20 g świeżych  
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy albo innego oleju roślinnego
  • sporo sezamu do obtoczenia
  • Turcy zasadniczo używają melasy, ale wszystko co lepkie i słodkie da radę - nawet 2-3 łyżki brązowego cukru rozpuszczone w 3 łyżkach wody. W Polsce łatwiej od melasy kupić syrop z buraka i właśnie tego używam.

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto winno z godzinkę lub dwie napuchnąć w przyjemnie ciepłym otoczeniu. Kulę ciasta maziam niewielką ilością oliwy i wkładam do pojemnika zamykanego albo okrywam jakąś folią, tak sobie spokojnie pęcznieje.

Lekkie mąką podsypanie - już bez zagniatania - ciasto na 8 części i turlanko na wałeczki :) Dość długie - ze 35-40 cm. Każdy złożony na pół i  zwinięty w świderek. Jeszcze tylko w kółeczko i porządnie zlepić końcówki. 

Teraz część chyba najtrudniejsza. W jednej misce dość dużo sezamu, w drugiej melasa zmieszana 1:1 z wodą albo inne gęste słodzidło - im gęstsze tym bardziej rozcieńczone - powinno zostawiać na cieście tylko cieniutką warstewkę.  Z janczarską zręcznością należy teraz pierścienie z obu stron pomoczyć, obtoczyć i odstawić jeszcze na pół godziny celem podrośnięcia.  

Piekarnik góra-dół - 210 stopni. Powinny się piec około 20 minut z jednej strony, potem przewrotka na plecy i 5 minut z drugiej.  Najlepiej na środkowej "półce" - żeby sezam się nie spalił. Każdy piekarnik ma swoje fanaberie więc generalnie pierwszy raz robiąc lepiej pilnować czy się coś nie jara :) Generalnie według pradawnej zasady - jak jest czarne - znaczy, że za długo albo za gorąco.  

No chyba że się używa też sezamu czarnego (w kilku dodałem) wtedy jest czarny jeszcze przed pieczeniem. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)