MENU...
Facebook

Słodko-kwaśny sos chilli

Słodko-kwaśny sos chilli
Dobra - przyznaję się. Uwielbiam te obrzydliwie słodkie sosy chiili TaoTao albo pokrewne. Ale ten skład.... Prawdopodobnie używano tego od Ypres, aż do podpisania Konwencji o Broni Chemicznej w dziewięćdziesiątym trzecim. Przedstawiam zatem wersję całkowicie naturalną i milion razy zdrowszą. 

  • 3 łyżki miodu
  • starta skórka z połowy limonki
  • sok z całej limonki
  • łyżeczka startego imbiru
  • plaster ananasa (może ewentualnie być z puszki) drobno posiekany
  • 3-4 jeszcze drobniej posiekane papryczki chilli albo pepperoni 
  • 1-2 zgniecione ząbki czosnku
I wszystko - na surowo - pomieszane. Jest kwas, jest miód, jest kapsaicyna - same naturalne konserwanty - więc może tak w zamkniętym słoiczku posiedzieć dłużej nawet niż w kolejce do endokrynologa. 

Można też dodać kapkę wody i zagotować - wtedy zgęstnieje, ale nie będzie już tryskać tą surową soczystością. 

Świetny do sajgonek, krewetek, tempury czy różności w cieście piwnym

Zdecydowanie można pokombinować ze smakiem - wymieniając albo dodając: liście limonki, mango, zieloną kolendrę, sos sojowy, śliwki albo co tam kto jeszcze wymyśli. 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)