MENU...
Facebook

Suflet serowy

Suflet serowy
Do niedawna wydawało mi się, że żeby zrobić suflet trzeba skończyć Cordon Bleu czy De Volaille chociaż. Że jest jak kulinarna Alfa Romeo - efektowne, ale strasznie łatwo się psuje. A tu się okazuje, że to solidny Passat - o ile jako tako trzymasz się przepisów, to jedziesz bez przeszkód.

Chodził za mną od pewnego czasu serowy. Serio. Stalking prawie. Przeczytałem więc internet. Tysiąc przepisów, każdy inny. Ale nakreśliła się tendencja, trochę myślenia i WYSZŁO! Potem wychodziło jeszcze wiele razy, więc z czystym sumieniem polecam. 

Moje proporcje na 4 porcje:

  • 200 ml mleka
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • 40 gramów masła
  • 40 gramów mąki
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 150 gramów topliwego sera - tu pół na pół irlandzki cheddar i litewski Dżiugas (międzynarodowo - a co!)
  • sól i pieprz
  • trochę masła i bułki tartej (lub mąki) do foremek

Na patelni rozpuszczam masło - do tego rzuccam mąkę mąka - ciągle mieszając żeby się nie pogrudziło (czyli zasmażka). Potem - dalej mieszając nieustannie - dolewam mleko i wino (czyli beszamel). Kiedy znów zabulka - ser - aż się rozpuści. Jak ma ładną, aksamitną strukturę znaczy, że się udało. Patelnia z gazu, niech stygnie.

Białka ubijam na pianę. Kokilki (fajna nazwa w ogóle - jak teletubisie) od środka smaruję masłem i sypię bułką tartą albo mąką.

Do chłodnej masy dodaję żółtka, mieszam, potem białkową pianę i łagodnie rosprowadzam ją używając ku temu łyżki. Żadnych mikserów i zbyt gwałtownego mieszania - bo cała puszystość w łeb weźmie. Masę przelewam do foremek (nie do pełna - urośnie) i do pieca - 190 stopni - ok. 18 minut.

Żeby podbić jesienny klimat pieczone kasztany. Każdy od góry nacinam krzyżowo i piekę w piekarniku lub prażę na suchej patelni.

Suflet w piekarniku
Suflet w piekarniku Suflet w piekarniku

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)