Risotto jest jak szachy - niby to proste, elementów niewiele, a konfiguracji miliony i trzeba jednak sporo wprawy. Z jednej strony powinno być kremowe, maziate - z drugiej nie może przejść w konsystencje pulpy - ziarna ryżu powinny stawiać nieznaczny, acz czynny opór uzębieniu.
Podstawą jest baza - potem można wymyślać i czarować. A podstawą podstawy - ryż. Krótkie ziarna, pękate, wysoka jakość. Arborio zawsze spoko.
- duża cebula
- 2-3 łodygi selera naciowego
- szklanka ryżu
- łyżka oliwy
- 200 ml wina białego wytrawnego
- co najmniej pół litra bulionu
- łyżka masła
- garść startego sera parmezanowego
I teraz tak - w garnku z grubym dnem albo na solidnej patelni na oliwie smażę pociachane nacie selera i cebulę - kilka minut - do miękkości. Na to wrzucam dobrze wypłukany - kilka razy w zimnej wodzie - ryż. Trochę się awanturuje, skwierczy, czasem pryska - ale takie smażenie dobrze mu robi. Po kilku minutach - chlupnięcie winem - całość momentalnie eksploduje aromatyczną winną parą. Kiedy większość wina odparuje, zaczynam powolną dolewkę gorącego bulionu. Po chochelce. Jak na konkursie picia piwa - ty dolewasz - on pije, tak długo aż zmięknie. Wtedy masło i ser, ewentualnie kapka soli i pycha.
Do risotta wmieszałem przesmażone z czosnkiem owoce morza - niestety mrożone (Śląsk wciąż domaga się dostępu do morza). Trochę krewetek, małże i sporo pietruchy zielonej - bo darzą się ogromną sympatią.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!