MENU...
Facebook

Bagietki, bułki

Bagietki, bułki
Przepis wypróbowany, dobry, działa. Niezależnie jaki kształt wybierzesz, wychodzą pyszyste w środku i chrupiące zewnętrznie. To przepis na wypieki pszenne, ale zdecydowanie można poeksperymentować z różnymi rodzajami mąki.

To przepis na 4 bagietki albo 12-16 bułek. 

  • 500 gramów mąki pszennej + trochę do podsypywania - używam dowolnej jaka jest pod ręką, wypieki nieco się różnią, ale wszystkie są ekstra
  • paczka drożdży instant (7 gr) albo 15-20 gramów świeżych
  • łyżka cukru albo miodu
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 25 gramów masła albo oliwy
  • czubata łyżeczka soli
  • trochę oliwy do pomaziania 

Najpierw drożdże rozpuszczam w mleku z wodą - ciecz winna być ciepła, lecz nie gorąca bo całe rośnięcie szlag trafi. Dodaję cukier i połowę mąki, mieszam i odstawiam na pół godziny albo nieco dłużej. Dosypuję resztę mąki, sól oraz roztopione, acz chłodne masło lub oliwę. Całość mieszam dokładnie. Robi się dość lepista breja. Podsypując nieco mąką wyrabiam aż ciasto jest mięciutkie, ale rąk się już nie chwyta. Wtedy w kulę, miziam leciutko oliwą, nakrywam folią i odstawiam. 

Tu wszystko zależy od temperatury. Jeśli jest upał to pół godziny wystarczy, w normalnej temperaturze pokojowej - około godziny, ale można też śmiało ciasto wsadzić do lodówki na noc (trzeba wtedy wyciągnąć około godziny przed dalszą obróbką żeby się ogrzało) 

W tym czasie powinno spuchnąć tak o 100%. Potem robi się coś co chyba ma swoją nazwę, której nie znam, ale polega to na ciuteńkim podsypaniu mąką, delikatnym spłaszczeniu ciasta i takim zawijaniu - po obwodzie - od brzegów do środka. Tak ze 3-4 razy. 

Potem dzielę ciasto. Kiedy robię bułki formuję kulki.  Tego się nie kula jak kluski. Bardziej to przypomina świstaka co zawija w te sreberka - czyli kawałek ciasta zawijać od zewnątrz do środka i paluszkami zaciskać powstałą w środku dziurę. Coś jakby się chciało implodować meduzę :D  O właśnie tak :) 

Ważne jest żeby po wyrośnięciu już nie macać, nie tarmosić - tak jak rosną wsadzać do pieca - dlatego najlepiej układać kulki już na blasze. Z drugiej strony dobrze pieczywu robi wkładanie już na rozgrzaną blachę czy kamień - można więc na przykłąd poukładać sobie uformowane ciasto na papierze do pieczenia i tak przy pomocy łopatki przenosić do pieca. 

W przypadku bagietek z kuli formuję przygrubawy wałek, dzielę na 2 części, roluję dalej, części dzielę znów na pół i znów roluję, aż mam 4 wałki o długości ok. 35 cm i grubości węża ogrodowego. Metodą kolonijnej kocówy skręcam je wzdłuż osi.

Po ukształtowaniu bułki czy bagietki odstawiam do wyrośnięcia na jakieś pół godziny.  W tym rozgrzewam piekarnik  240 stopni, wstawiam do niego naczynie z wodą i przygotowywuję glazurę, dzięki której pieczywo jest bardziej lśniące i chrupiące.

W 100 ml wody rozpuszczam łyżeczkę mąki żytniej albo pół łyżeczki ziemniaczanej i zagotowywuję to. Robi się taki bardzo luźny kisiel. 

Po pół godzinie odpoczywania na bułkach czy bagietkach robi się taka "skórka". Ostrym nożem nacinam ją lekko - i przy pomocy pędzelka całą powierzchnię ciasta smaruję glazurą (z wyjątkiem dołu - ma się rozumieć) 

Piekę ok 15 minut z termoobiegiem, ale czas trzeba dopasować do swojego piekarnika - wiadomo - jak jest czarne - znaczy, że za długo.


________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Pięć gotowych menu, które zaskoczą, zachwycą i umilą każde domowe przyjęcie. Bogate, nietuzinkowe i estetycznie podane pyszności doskonale wpiszą się w każdą rodzinną uroczystość czy spotkanie towarzyskie.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! Spróbuj! Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni! 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)