MENU...
Facebook

Kotlety ziemniaczano-kapustne

Kotlety ziemniaczano-kapustne
To zdecydowanie jedna z tych rzeczy, których próbujesz i... hmm, jest ok, a potem kolejny gryz i kolejny i z każdym następnym jest lepsze, i wkrótce zaczyna się stres, że zaraz się skończy. Pomysł spontaniczny - parę rzeczy zostało z dnia poprzedniego - rach ciach i są kotlety. Małżonka skosztowawszy zapytała czy zrobiłem zdjęcia - bo trzeba o tym powiedzieć światu. No to mówię. 

Wszystko zaczęło się od ugotowanych ziemniaków i duszonej kapusty - co tak będą w lodówce zalegać. Ale... na tyle to pierwszorzędne jadło, że warto i nieresztkowo, a od podstaw przygotować.

Lista potrzeb:

Ziemniaki i kapusta w ilościach mniej więcej 1:1. W sensie wagowym - nie że 1 ziemniak, 1 kapusta. Powiedzmy, że po 250 gramów. Do tego:

  • 1 jajko
  • kopiasta łyżka mąki pszennej
  • świeżo mielony pieprz
  • sól - choć jeśli kapusta i ziemniaki były solone to już więcej raczej nie trzeba
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Do miski ziemniaki, kapusta, mąka, jajko, pieprz i dokładne zamieszanie. Masa jest raczej klejąca, więc jeśli ktoś nie czuje się uzdolnionym manualnie, można wsadzić ją na trochę do lodówki, albo na krótsze trochę do zaamrażalki. Stężeje - będzie lepiej współpracować.

Dobra metoda to użycie pierścienia - na przykład takiego do wykrawania okrągłych ciasteczek. Kładziesz go na desce albo blacie, łyżką do środka pakujesz masę ziemniaczaną - tak na ok. 3 cm grubości, usuwasz pierścień, nożem od dołu odkrawasz uformowanego kotleta i wrzucasz go do bułki tartej. Jako było rzeczone masa jest dość lepiąca więc nie potrzeba już jak przy klasycznym panierowaniu moczyć pierwej w jaju.

Smażenie na srednim ogniu do zezłocenia. Na chwilę kładę na papierowym ręczniku celem odtłuszczenia i można spożywać.  

Na przykład z takim krupniokiem vel kaszanką. I mustardą. Bo krupniok bez musztardy w ogóle nie ma sens. W ogóle... 

________________________________________ 

Wspaniałe smaki, nietuzinkowe połączenia i zupełnie inne spojrzenie na zupy.

Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy". 

To nie jest zestaw przepisów, a sposób na to, by tworzyć wspaniałe i każdorazowo udane kompozycje!

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)