MENU...
Facebook

Krupniok w sakiewce

Krupniok w sakiewce
Ciekawe fusion. Mariaż śląsko-panhelleński. Normalnie jak ZPiT Śląsk na tourne po Grecji, albo Maria Callas na szychcie w KWK Halemba. Klasycznie pieczony krupniok z cebulą i kiszoną kapustą, ale w chrupiącej greckiej sakiewce. A no własnie - krupniok. Polska zwie to kaszanką (a w tle słychać hymn Ligi Mistrzów) ale krupniok brzmi dosadniej i zdecydowanie dumniej.

Liczba sakiewek zależna będzie od wielkości foremek - użyłem kokilek, ale takie do muffinek też zrobią robotę. 

A oto lista życzeń: 

  • opakowanie ciasta filo - płaty pocięte na prostokąty trochę większe od foremek
  • pół kg krupnioków tudzież kaszanki
  • 2 cebule 
  • opakowanie szynki dojrzewającej - np. szwarcwaldzkiej
  • 200 gramów kapusty kiszonej
  • sól i pieprz
  • oliwa albo olej do podsmażenia i smarowania

Krupnioki (bez osłonek), cebulę i kapustę podsmażyłem - wszystko osobno - kilka minut. Właściwie tylko doprawiałem cebulę, reszta nie wymagała dopalaczy.  

Foremki wysmarowałem oliwą. Na blacie układałem po pięć płatów ciasta - po najpierw dwa, ten drugi smarnąłem lekko oliwą, potem trzeci, potem szynka, czwarty znowu smarnięty, piąty na górę i całość do foremki. Sakiewki nafaszerowałem, górę zacisnąłem palcami i do piekarnika.

15-20 minut - 180 stopni - funkcja góra/dół. Potem sakiewki wylądowały na desce przystawkowej i zostały pożarte w zacnym gronie. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)