MENU...
Facebook

Mule w białym winie

Mule w białym winie
Mule i białe wytrawne wino - stare dobre małże-ństwo. Jeszcze warzywa i masło i pietruszka i aż się chce cytować teksty Stachury :) Mule można już kupić w każdym większym sklepie łącznie z dyskontami. Może nie zawsze - ale coraz częściej. Robi się szybko i bez zamulania....

  • paczka muli  - zazwyczaj są od 1 do 1,4 kg
  • łyżka masła
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • zielona pietruszka
  • marchewka, cebula, por, seler
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Najpierw płukanie, szczoteczka i szorowanko. Trochę roboty jest, ale lepiej dokładnie wyczyścić, bo głupio jak potem piach trzeszczy w zębach. Te zniszczone, zmiażdzone, popękane - wyrzucam. 

Do wysokiej patelni, garnka czy woka masło - jak się rozgrzeje pociachane drobno warzywa i czosnek i smażę kilka minut. Potem dorzucam mule i po chwili wlewam wino, dodaję dużą szczyptę soli, mniejszą pieprzu, nakładam pokrywkę i tak duszę około 8 minut. 

Potem tylko posiekana pietruszka na górę i wielka miska szamy - z makaronem albo jakąś bagietką do moczenia sosiku  :)  

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)