MENU...
Facebook

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli
Makaron z pesto to obiad szybszy niż gepard w fabryce futer. Lekki, zdrowy, mało garów brudzi - generalnie więcej plusów ma tylko 3. sezon Daredevila na Netflixie. Przygotowanie trwa mniej więcej tyle co ugotowanie makaronu.

Pesto to wdzięczna materia i skora do improwizacji. Według zasady "napęd 4x4"

  • coś zielonego - bazylia, pietruszka, rukola, oregano, liście rzodkiewki, szpinak
  • coś orzechowego - piniowe, włoskie, laskowe, migdały, brazylijskie
  • coś serowego - parmezan, pecorino, dzugas, oscypek, feta
  • coś olejowego - oliwa, olej sezamowy, z orzechów, z awokado

Ciut soli jeszcze, ziuuu blenderem i działa. Próbujcie mieszać - kombinować. Tych kombinacji są setki.

Tu jest: rukola, orzechy włoskie i migdały, gruyere i olej z orzechów włoskich. 

Jako dip, albo nadzienie tartaletek, albo jako się rzekło - makaronu. 

Jak się już skończy oblizywać palce, blender (wyłączyć z prądu wpierw) i brzegi naczynia - do miski ze dwie solidne łyżki pesto i dwa żółtka. Na to makaron, tak prosto z gotującej sie wody , żeby ta gorąca woda nieco do środka nakapała. To, w zmieszaniu z żółtkami i pesto, tworzy aksamitną emulsję, która ściśle przylega do makaronu jak rajstopy z mikrofibry. I już, gotowe, na talerz, plus ewentualnie jakieś elemety estetyczne w postaci listków, płatków migdałów i sera, choć wierzę, że można by i łabędzia z jabłka czy palmę z pora wyeksponować :)

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)