MENU...
Facebook

Pierożki z shimeji

Pierożki z shimeji
Wszystkie kuchnie orientu mają po trzy miliardy odmian dań pierogowatych, a każde z nich jeszcze jakieś dwieście milionów odmian, więc nawet nie pokuszę się o ich klasyfikacje. Niech pozostaną po prostu pierożkami - z grzybami i niezwykle silnym, azjatyckim charakterem.  

Dużo ostanimi czasy namnożyło się tych orientalnych grzybów w handlu detalicznym. Nawet w dyskontach można kupić. Wyglądają dość egzotycznie, trochę jakby z obietnicą przynajmniej lekkich halucynacji. Niestety tak nie działają, ale smakują dobrze, więc i tak warto wziąć pod język.

Pierożki są w konwencji dim sum - czyli chińskich przystawek - a zatem ilościowo niewiele, za to w smaku przebogate. 

Farsz na 12 pierożków: 

  • 150 gramów grzybków shimeji lub innych orientalnych - boczniaki też ok
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 dymki - razem z tym zielonym :) 
  • 2 pociachane drobno ząbki czosnku 
  • łyżeczka posiekanej chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka oliwy albo innego oleju

Na patelkę tłuszcz, posiekana cebulka (bez zielonego), posiekane grzybki - trzy minuty, imbir, chilli, sos sojowy - na sam koniec zielone z dymki i gotowe. Farsz jest. 

Ciasto zwykłe pierogowe. Mniej więcej to szklanka mąki pszennej, pół szklanki gorącej wody, duża szczypta soli i zagniotka. Wiadomo - jak jest za klejące - trochę więcej mąki załatwi sprawę. 

Teraz robótki ręczne. Ciasto powinno być dość cienkie. Technik lepienia jest też z tysiącpięset :D - płaskie, okrągłe, sakiewki, księżyce - ale tak naprawdę to bez znaczenia - ważne jak komu wygodnie. Ja lepię właściwie tak jak swojskie, tylko że stawiam na sztorc łączeniem do góry - takie małe stegozaury :D 

Jeszcze tylko parowanie. Używam bambusowego parownika, ale takie wkładki dogarnkowe dają radę, nie mówiąc już wszystkich o elektrycznych parowych ustrojstwach. Dobrze jednakowoż dno wyłozyć podziurkowanym papierem do pieczenia albo naoliwić lekko żeby pierożki nie przywierały. Około 10 minut i jest. I nie ma obaw, że się cokolwiek rozklei i farsz wypłynie do wody. Ręka do góry komu tak się w gotowaniu pierogów nigdy nie przydarzyło :D 

Wjazdowe nowości zawsze na facebookowym profilu - zapraszam do polubiania - klik

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę? Szukasz pomysłu na dania i przystawki, które oczarują gości? Jednocześnie nie masz ochoty na spędzenie wielu godzin w kuchni... 

Tutaj jest wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Pięć gotowych menu, które zaskoczą, zachwycą i umilą każde domowe przyjęcie. Bogate, nietuzinkowe i estetycznie podane pyszności doskonale wpiszą się w każdą rodzinną uroczystość czy spotkanie towarzyskie.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! Spróbuj! Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)