MENU...
Facebook

Sałata z chrupiącą kaczką

Sałata z chrupiącą kaczką

Sałata fusion - włoska rukola i orzechy także włoskie skomponowane z kaczką i marchewką w orientalnym stylu. Choć elementów jest niewiele, na poziomie smaków dzieje się tu więcej niż na ulicach Hongkongu. Jest chrupiąco, pikantnie, kwaśno, słodko, soczyście i uroczyście.

Najsamprzód marchewka, gdyż potrzebuje najwięcej czasu.

  • 1 świeża, jędrna marchew pocięta na wstążeczki obieraczką do warzyw
  • 2 łyzki octu ryżowego, winnego lub z jabłek
  • 1 łyżka cukru albo miodu
  •  duża szczypta soli
Wszystko trzeba zamieszać, wymieszać i odstawić na co najmniej pół godziny. W większych ilościach tak przygotowana marchew jest świetnym dodatkiem doobiadowym.

Ideą kaczki jest mięciutkie mięso w chrupiącej skorupce otoczone aromatyczną słodko-pikantną otuliną. Przygotowanie jest dwuetapowe - najpierw konsystencja:

  • 2 piersi kacze bez skóry pocięte na dość grube paseczki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (olej, smalec)  
Kaczka - niczym nie przyprawiona - nawet solą - serio - najpierw siup do mąki i kąpiel w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dobrze jest wrzucać kawałki metodą marszy krasnoludków - jeden za drugim -  i tak, żeby jednorazowo nie smażyło się ich za dużo, bo zamiast chrupiącej otoczki zrobi się mączasta breja. Żeby osiągnąć arcychrupkość należy usmażyć 2-3 minuty, wyłowić póki mąka jest jeszcze całkiem biała, odstawić na chwilę żeby przestygło i usmażyc drugi raz - teraz już do lekkiego zbrązowienia - jak na zdjęciach poniżej. Praktycznie wygląda to tak, że takie 2 piersi smażę w trzech partiach i zanim ostatnia się usmaży pierwsza jest już gotowa do ponownego smażenia. 

Teraz smak - na patelnię lecą:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu albo cukru
  • 2 łyżki ketchupu (tak, tak - ketchup też wymyślili Chińczycy)
  • łyżeczka przyprawy "pięć smaków"
  • coś pikantnego wedle uznania - u mnie spory chlup sosu siriracha

To podgrzewam na małym ogniu dokładnie mieszając. Po chwili zaczyna bulkać i ogólnie przypomina substancję do uszczelniania dachu. Wtedy dorzucam kaczkę - mieszam, potrząsam i czynię wszystko by smak pokrył dokładnie mączną skorupkę. 

Na koniec jeszcze sypię białym sezamem. Siwy dym.

Jeśli nie masz pod ręką "5 smaków" - orientalnego charakteru nada imbir, cynamon, gożdziki, anyż. 

Pozostaje już tylko składanie komponentów. 

  • podstawa z rukoli lekko skropionej marynatą, w której moczyła się marchew (roszponka czy inna sałata też będzie ok)
  • pomidorki koktajlowe
  • marchewkowe wstążki
  • orzechy włoskie 

Ogólnie połączenie nowatorskie, ale działa naprawde świetnie, a smaki łamią się i współgrają jednocześnie. Całość dość lekka i w klimacie fit, acz nie obsesyjnie.

 

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)