MENU...
Facebook

Sałata z chrupiącymi paluszkami rybnymi

Sałata z chrupiącymi paluszkami rybnymi
Paluszki rybne - hit działu mrożonek, o jakości - od naprawdę porządnych - po w składzie zbliżonym do klapek kubota i zawartości ryby na poziomie błędu statystycznego. Tu domowej roboty, w ultra chrupiącej skorupce kukurydzianej, wygodnie leżące sobie na lekkiej i przyjemnej sałacie z suszonymi pomidorami i czarnym czosnkiem, a także w wersji bardziej brzuchowypełniającej.

Na pierwszy ogień weźmy więc paluszki. Potrzebujemy:

  • rybę - najlepiej świeżą; są i mrożonki całkiem solidne, ale często w takich filetach wody jest prawie tyle co ryby; podczas smażenia panta rhei, tapla sie i rozpada. Szkoda nerwów i zdrowia. Najlepszą opcją jest kupno całej rybi i filetowanie - coś w tym stylu. Tu jest filet z pstrąga tęczowego, pęsetką oczyszczony z ości i pozbawiony skóry. Dobrze działają też takie próżniowo pakowane filety z mintaja, miruny czy dorsza - są już bez ości i skóry. Często na opakowaniach mają info, że wcześniej były mrożone, ale są ok.
  • mąka - kukurydziana albo pszenna
  • sól
  • jajko
  • płatki kukurydziane
  • olej do smażenia

Klasyczną metodą sznyclowo-schabową. Pociachane w paski filety solę, otaczam w mące, potem kąpiel w jajku i hop do pokruszonych płatków. Smaże kilka minut do zezłocenia. Jak zaczynają czernieć, znaczy, że za długo. Można oczywiście przyprawić jakoś intensywniej, acz uważam, że kukurydza, ryba i sól radzą sobie świetnie i nie potrzebują niczego więcej.

Reszta sałaty to:

  • rukola
  • suszone pomidory
  • papryka czerwona
  • czarny czosnek - coraz częściej pokazuje się w sklepach, to taki czosnek, który kilka tygodni spędził w 60-stopniowym upale i dużej wilgotności. Ma naprawdę niesamowity smak. No ale jak nie ma - to zawsze można dodać kapary albo orzechy albo awokado albo... jak sie tak zastanowić to naprawdę niemal wszystko pasuje :) 

Całość skropiłem jeszcze

  • olejem z zalewy pomidorów
  • kremem balsamicznym -  taki jakby bardzo gęsty, słodkawy ocet, do kupienia bez problemu w dyskontach 

No i już i dużo chrupania i ładnie wygląda i w ogóle ekstra.

Można też wpakować to wszystko w placki typu tortilla czy lawasz wymoszczone na przykłąd pesto z pomidorów albo jakimś fajnym sosikiem jogurtowo-ziołowym.  

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)