MENU...
Facebook

Zakręcone pączki kakaowo-cytrynowe

Zakręcone pączki kakaowo-cytrynowe
Mięciutkie, puszyste, niskocukrowe i w ogóle nie tłuste. Zainspirowałem się pączkami zauważonymi w popularnej piekarniczej sieciówce na myśl przywołującej "Żytnią". Nazywają się tam "greckie" - internet jednakowoż twierdzi, że Grecy mogli by ich nie rozpoznać jako swoich. Tak czy siak - pokombinowałem ze smakami i wyszło ekstra. 

Ciasto ogólnopocząkowe. Takie zwykłe, elipsoidalne, pyzate też z tego ciasta wyjdą świetne. To przepis na sporawych 12 sztuk.

  • 550 gramów mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 25 gramów drożdzy świeżych lub saszetka instant
  • 250 ml mleka
  • 60 gramów drobnego cukru - to wersja leciutko tylko słodka, można dodać więcej, acz ja uważam, że dosładzać można powierzchniowo -  już po usmażeniu - cukrem pudrem tudzież lukrem
  • 1 całe jajko i 3 żółtka
  • 50 gramów masła
  • spora szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki ewentualnie innego dobrodziejstwa o wysokim stężeniu alkoholu
  • kapka oliwy

Dodatkowo 

  • 2 łyżki kakao
  • starta skórka i sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 2-3 kostki smalcu 
Zaczyn początkowy. Drożdze rozmnażają się przez pączkowanie, więc pasują idealnie. Trzeba im tylko stworzyć dogodne warunki do prokreacji. Odpowiednikiem szerokiego łóżka jest tu lekko podgrzane mleko, a romantyczną kolację stanowi 1 łyżka cukru i 4 łyżki mąki. Jeszcze tylko cichy, ustronny kącik i niech sobie z pół godziny pobaraszkują.

Potem dosypka reszty mąki + cukier + sól + jajko i żółtka + roztopione, ale nie gorące masło + kapka spirytyzmu. Po wstępnej zagniotce podzieliłem ciasto na połowę. Do jednej połowy dodałem skórkę i cytrynowy sok, do drugiej kakao i podsypując leciutko mąką obie części zagniotłem na gładkie, sprężyste ciasto. Kule omiziałem tylko oliwą, dokładnie nakryłem foliową kołderką i zostawiłem tak na dwie godziny. 

To olejenie ciasta i nakrywanie folią ma na celu ograniczenie powietrza. Wtedy drożdze pracują nieco inaczej, fermentacja jest wolniejsza, ale zalety niesie to ogromne w konsystencji i zdrowotności. Z takim ciastem w ogóle nie powinno się śpieszyć - im dłużej  drożdze pracują tym głębszy i ciekawszy smak ma ciasto, a wypieki sa bardziej przyjazne dla układu trawiennego. Niebawem napisze o tym więcej :) 

Ps. Folii spożywczej raczej nie używam. Jak trzeba wykorzystuję jednorazowe woreczki, które czasem w życiu się przydarzają.

Po dwóch godzinach ciasto podwoiło obiętość. Wyraźnie wiodoczna jest pulchność i porowatość napompowanej przez drożdze struktury.

Już bez ponownego zagniatania, lekko tylko prósząc mąką, metodą survivalowego rozpalania ognia patykiem rolowanym między dłońmi - uformowałem z ciasta wałeczki - po 12 bardzo-mniej-więcej-równych wałeczków.

Jako widać na zdjęciach poskęcałem je i jakimś cudem zwnąłem w całkiem foremne pierścienie. Ważne jest żeby dość mocno i dokładnie zgnieść końce tworząc nierozerwalną spoinę. I znów pod przykryciem zostawiłem pączuchny do ponownego wyrośnięcia. Godzina wolnego. 

Po godzinie były już mięciutkie i pulchniutkie jak przekarmione szynszyle. Rozgrzałem smalec do ok. 170 stopni i usmażyłem je po kolei. Czas potrzebny na usmażenie określiłbym jako chwila-moment-z-każdej-strony. Ważne by tłuszcz nie był za gorący, bo całą dwukolorowość diabli wezmą. Znów przy za niskiej temperaturze - mimo podkładu ze spirytusy - pączki będą piły tłuszcz. 

Jeszcze tylko sypnięcie cukrem pudrem. Można też śmiało z pozostałych białek zrobić lukier - o tak 

Jeśli zrobi się z podwójnej porcji jest szansa, że niektóre uda się polukrować zanim znikną  :D 

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)