MENU...
Facebook

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa

Różne kolory, różne konsystencje. Bardzo jesienny klimat. Jeszcze sadzone jajko i pełnia bezmięsnego szczęścia. Generalnie niby prosto i w ogóle, ale Marian, tu jest jakby luksusowo.  

  •  kilka zwykłych ziemniaków
  •  kilka fioletowych ziemniaków
  •  pół niewielkiej dyni (tu była hokkaido)
  •  troszkę oliwy
  •  sól, pieprz 
Najpierw przy pomocy urządzenia do przerabiania rzeczy na cienkie plasterki przerobiłem ziemniaki i dynię na cienkie plasterki. Ziemniaki - kolorystycznie osobno - dokładnie wypłukałem, zalałem  wrzątkiem i gotowałem około 3 minut. 

Odcedziłem i cierpliwie pozwoliłem im ochłonąć i wyschnąć nieco. Plastry dyni pozostawiłem surowe. Wszystko kapnąłem bardzo delikatnie oliwą i posoliłem

Zazwyczaj przed pieczeniem czy smażeniem podgotowuję nieco ziemniaki - choćby chwilkę. Spiekają się wtedy na bardziej chrupiąco, a w środku pozostają bardziej puszyste. W omawianym natomiast przypadku lepiej się też układają. 

Bo otoż czas na etap w sam raz dla miłośników puzzli. Użyłem niewielkiej tortownicy. Dno wyściełałem papierem do pieczenia, po czym przystąpiłem do układanki w formacie - połowa zwykłych - połowa fioletowych - cała dynia - tu sypnięcie świeżo mielonym pieprzem - dalej druga połowa fioletowych i reszta zwykłych. 

Chciałem żeby smakowało ziemniakami i dynią, więc nie doprawiałem tego bardziej, ale jak ktoś ma ochotę na zioła, gałkę muszkatołową czy cokolwiek innego - śmiało
Godzinka w piecu - 200 stopni - grzanie góra-dół. Trzeba zerknąć czasem czy te plastry z góry nie chipsują się na węgiel. 

I wiola - tort ziemniaczano-dyniowy.  

Podczas serwisu można na przykład poczynić moim sposobem i chruptające plastry z góry ułożyć przybocznie, na górze zaś umieścić usadzone jajo. 
Wtedy, po rozkrojeniu, na ziemniaczano-dyniowe warstwy kaskadowo rozleje się obłędnie płynne żółtko.

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)