Pstrąg pieczony
Im większa ryba tym temperatura pieczenia powinna być niższa. Duże - takie-ponad-kilogramowe - na przykład łososie - powinny się piec w temperaturze max. 160 stopni. - około pół godziny.
Standardowo - pstrągi w detalu dyskontowym - mają 200-300 gramów - takie można piec w wyższej temperaturze - do 200 stopni, ale wtedy 10-15 minut zupełnie im wystarczy. Dla mnie idealnie jest w 160 stopniach kwadrans, a potem podnoszę temperaturę do 200 i 5 minut żeby się ryba zezłociła.
Żeby sprawdzić czy mięso jest dobrze upieczone wystarczy pociągnąć płetwę grzbietową. Jeśli wychodzi gładko jak ręka ze słoika miodu - jest ok.
Nie używam termoobiegu - funkcja "grill" w piekarniku pierwszorzędnie zezłaca skórkę.
W materii przyprawiania - ryby mają wielu dobry znajomych, ale troje najlepszych przyjaciół - sól, pietruszkę i masło. To jest zestaw elementarny - pewniak jak Zenek na sylwestrze z TVP. W przypadku pstrągów to moje absolutne bingo.
Z ryb zeskrobuję łuski - najlepiej pod bieżącą wodą. Potem dokładnie osuszam je papierowymi ręcznikami.
Oprószam solą z każdej strony, do środka pakuję pietruchę i kawałek masła. Masłem jeszczę maziam lekko z góry i tak wkładam do piekarnika. W piecu ryby już nie macam, nie przewracam. Zazwyczaj piekę na papierze - to ułatwia życie.
Do grona bliskich znajomych ryb zdecydowanie należą też grzyby - a kurki - o ludzie, panie, ludzie... i jeszcze pieczone ziemniaki i ociekająca słodką soczystością gotowana kukurydza... błogie szczęście podlane masłem...
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!