Gulasz z kaczych żołądków
Gdy widzę w sklepie taką nietuzinkowość, nie sposób przejść nie kupiwszy. Wziąłem się za nie na sposób boeuf bourguignon i wyszło doskonale.
Na 4 solidne porcje:
- kg żołądków
- duża cebula - sztuk 1
- duża marchewka - tamże 1
- 150 ml wina czerwonego wytrawnego
- 250 ml bulionu
- sól, pieprz, czerwona papryka, oregano
- łyżka mąki pszennej
Z żołądków wykroiłem te zewnętrzne błony. Co prawda podczas duszenia takie struktury miękną, ale robią się galaretowate i zaburzają feng shui konsystencji.
Żołądki pocięte na 2-3 części i małymi partiami na patelnię w celu obsmażenia. Obsmażone również drobno pociachane warzywa, wszystko razem przyprawione, na to łyżka mąki, zamieszanie i zalewka winem i bulionem. A jak zalewać - to na gorąco - zwłaszcza mięso. Wlanie zimnego płynu spina włókna, dusić trzeba dłużej, a mięcho umiera na suchoty.
Całą tą mieszaninę do pieca - 140 stopni - przykrycie - ok. 2 godzin pieczenia - spożywanie...
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!