MENU...
Facebook

Pierogi z kaszą i grzybami

Pierogi z kaszą i grzybami
Z pierogami jest jak z higieną osobistą - nie ma co dyskutować - raz na jakiś czas po prostu trzeba zrobić, i zdecydowanie lepiej często niż rzadko. Tu opcja skrajnie intensywnie grzybowa, a przy tym wegańska, pożywna i w ogóle dobra jak nie wiem co. 

Składników mało, za to proces przygotowania taki, by wycisnąć z nich maksimum smaku i wartości wszelakich.

  • garść suszonych grzybów leśnych 
  • 1 cebula
  • 200 gramów palonej kaszy gryczanej - lub innej wedle uznania 
  • kapka tłuszczu do smażenia 
  • łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego - w tym towarzystwie robi wspaniałą robotę
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Pierwej grzyby. Trzeba je namoczyć co najmniej godzinę w mniej więcej 300 mililitrach zimnej wody. Potem w tej samej wodzie ugotować - jakieś 25 minut na małym ogniu pod przykrywką. Dalej - wyłowić grzyby, a do wody wrzucić dużą szczyptę soli i dokładnie wypłukaną kaszę. Grzyby pociachać na drobniutko, wrzucić z powrotem do gara, pokrywka na górę i gotować do kaszy miękkości czyli jakieś 15-20 minut. W tym czasie kasza winna całą wodę wypić - żadnego odlewania - cały smak ma zostać w farszu. Jeśli wody brakuje, a kasza wciąż twardawa można śmiało kapnąć nieco wrzątku. Jeśli jest już miękka, a wciąż wody jest nadmiar - wystarczy ściągnąć pokrywkę - parowanie załatwi sprawę.

W międzyczasie można usmażyć pociachaną drobno cebulę. Potem zmieszać z kaszą, doprawić niedźwiedzim czosnkiem, pieprzem, w miarę potrzeb solą i farsz gotowy. 

Ciasto robię też bez komplikacji:

  • pół kilograma mąki pszennej + ok. 50 gramów do podsypywania
  • ćwierć litra ciepłej wody 
  • czubata łyżeczka soli 

Solidnie wyrabiam, w woreczku odstawiam na pół godziny do lodówki żeby odpoczęło, podsypując wałkuję niezbyt cienko - tak na nieco ponad milimetr. Generalnie im bardziej mokry farsz tym grubiej wałkuję ciasto. 

Nadziewanie, obowiązkowa falbanka i do wrzątku na 3-4 minuty. Do spożycia prosto z wody, albo na złoto podsmażone - jak na załączonym materiale foto.

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)