MENU...
Facebook

Sarnina bourguignon

Sarnina bourguignon
Dziczyznę spożywam incydentalnie, ale była jakaś mega przecena na zamrożone "medaliony" z sarny, wziąłem więc kilogram. Przyrządziłem mniej więcej metodą boeuf bourguignon. Wyszło obłędnie.

Mięso marynowałem w mieszance: oliwa, ocet balsamiczny, pieprz, czosnek, papryka wędzona, tymianek. Minimum dobę powinno w tym poleżeć.  

Oprócz mięsa jest jeszcze:
  • cebula
  • marchewka
  • kawałek boczku wędzonego - ok. 200 gramów
  • pół puszki posiekanych pomidorów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki rosołu, albo innego bulionu
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • kilka pieczarek
  • sól
Na patelni obsmażyłem kawałki mięsa po czym chwilowo poszły w odstawkę. Na tej samej patelni kilka minut podsmażyłem pociachane na drobno marchewkę i cebulę, dorzuciłem pokrojone - w ćwiartki pieczarki i na większe kawałki boczek, posmażyłem jeszcze chwilę, dodałem resztę marynaty, mąkę, dolałem wino - dokładnie zamieszałem żeby mąka rozeszła się równo - dodałem pomidory, posoliłem, dolałem wody, wrzuciłem obsmażone mieso i pobulgotałem całość przez 2-3 minuty. Potem przelałem do żaroodpornego, przykryłem i wsadziłem do pieca - 140 stopni. Leżało tam prawie 4 godziny. Potem ściągnąłem pokrywkę i piekłem tak jeszcze pół godziny celem zgęstnienia sosu.

A jak już - tak mniej więcej w połowie pieczenia - pachniało nieprzyzwoicie obłędnie - wiedziałem, że muszą do tego być placki ziemniaczane. Takie mocno przysmażone, lubieżnie chrupiące... 

Podając sypnąłem jeszcze świeżą pietruszką i rzeżuchą i zielonym groszkiem i w ogóle wiosna pełną gębą

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)