MENU...
Facebook

Śledzie z suszonymi pomidorami

Śledzie z suszonymi pomidorami
Jeszcze jedna śledziowa propozycja przystawkowa. Zdrowy, swojski, dowódkowy śledź z lekkim tchnieniem śródziemnomorskim. Są suszone pomidory, czerwona cebula i kapary, a wszystko to podbite ziarnistą musztardą francuską.  

To będzie mniej więcej tak:

  • 400 gramów filetów śledziowych a la matias - z wiaderka albo oleju - te drugie moim zdaniem lepsze  
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 2 łyżki kaparów - tych malutkich
  • pół słoika suszonych pomidorów z olejem, w którym pływają
  • 2 łyżki ziarnistej musztardy
  • łyżka miodu
  • łyżeczka suszonego oregano - chyba że pomidory są doprawione ziołami
  • opcjonalnie, ale bardzo fajnie działa taka przyprawa w saszetkach - suszone pomidory z chili albo z czosnkiem - wtedy łyżeczka lub dwie jak kto woli bardziej pikantne
  • łyżka soli

Śledziom - zwłaszcza te z wiaderka - zazwyczaj przydaje się nieco odsolenia czyli godzinne moczenie w wodzie lub mleku. W tym czasie ciacham cebulę na cieniutkie paseczki, zasypuję łyżką soli i odstawiam na sitku. Po mniej więcej godzinie obficie przelewam ją wrzątkiem, a potem zimną wodą. 

No to teraz już szybciutko. Śledzie na mniejsze kawałki - do nich cebula, kapary, pomidory z olejem, miód, musztarda, przyprawy, ogólne zamieszanie i na dobę do lodówki.

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)