Spaghetti aglio e olio
- główka czosnku posiekanego na cienkie płatki
- 200 gramów makaronu
- pęczek pietruszki
- oliwa
- makaron
- cytryna
- sól
- świeżo mieliony pieprz
- szczypta płatków chili albo pół łyżeczki posiekanej świeżej
Garnek na gaz, osolony wrzątek i hop makaron do środka.
Teraz patelnia - chlup oliwy (spory ale bez przesady, ma pokryć dno, a nie wypełnić patelnię). Jak nieco się rozgrzeje - czosnek - ogień niewielki żeby nie przypalić - trochę chilli, świeżo mielonego pieprzu i spora szczypta soli. 2-3 minuty smażenia. Kiedy czosnek jest już złoty i chrupiący - na patelnię makaron - zamieszanie - patelnia z gazu - duuuuużo posiekanej pietruszki i skropienie cytryną.
A teraz #edit - wersja deluxe - spaghetti aglio e olio e aglio nero.
Znaczy się z czarnym czosnkiem. Czarny czosnek w Polsce jest jak uprzejmość - rzecz rzadka, acz się zdarza i wtedy jest całkiem miło. To zwykły czosnek, ale w odpowiedni sposób dojrzewający. Główka kosztuje parę złotych. Jest słodkawy, łagodny, smakiem gdzieś tam nieśmiało nawiązuje do suszonej figi.
Do listy z przepisu wyżej dopiszmy więc - pół główki czosnku czarnego
Makaron zrobiłem dokładnie tak samo jak w rzeczonym przepisie tylko, że w ostatniej fazie - tuż przed dodaniem makaronu, ale kiedy czosnek nabrał już ładnych rumieńców - dorzuciłem posiekany na plasterki czosnek czarny.
Żeby nie przykryć jego smaku intensywnością pietruszki - dodałem jej znacznie mniej - mniej więcej garść :)
Doznania smakowe niezwykle ciekawe. Ten drobinki czarnego czosnku w spontanicznych eksplozjach tryskają delikatną, aromatyczną słodyczą bardzo fajnie kontrastującą z tą stępioną smażeniem, chrupiącą ostrością czosnku zwykłego.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik