MENU...
Facebook

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio
Kojarzycie taki film Szef (Chef)? Bardzo przyjemny, o jedzeniu i nie tylko. Scenarzystą i reżyserem jest ochroniarz Iron Mana :) Gra też głowną rolę - renomowanego szefa, który z restauracyjnej kuchni trafia do food trucka.

Jest scena gdzie Jon Favreau uwodzi Lucy Cristinę Barcelonę. I ona tak sobie zalotnie leży , a on ją wodzi na pokuszenie klasyką klasyki - spaghetti aglio e olio

Czas przygotowania - do 20 minut. Składniki na 2-3 porcje:
  • główka czosnku posiekanego na cienkie płatki
  • 200 gramów makaronu 
  • pęczek pietruszki
  • oliwa
  • makaron
  • cytryna
  • sól
  • świeżo mieliony pieprz
  • szczypta płatków chili albo pół łyżeczki posiekanej świeżej
Myślę, że Jon czosnek miał już posiekany - bo co by nie mówić - ten zapach na dłoniach nie sprzyja amorom :) Ale potem już z górki.

Garnek na gaz, osolony wrzątek i hop makaron do środka. 

Teraz patelnia - chlup oliwy (spory ale bez przesady, ma pokryć dno, a nie wypełnić patelnię). Jak nieco się rozgrzeje - czosnek - ogień niewielki żeby nie przypalić - trochę chilli, świeżo mielonego pieprzu i spora szczypta soli. 2-3 minuty smażenia. Kiedy czosnek jest już złoty i chrupiący - na patelnię makaron - zamieszanie - patelnia z gazu - duuuuużo posiekanej pietruszki i skropienie cytryną.

W tradycyjnym przepisie tej cytryny nie ma, ale przecież nie będę z szefem dyskutował :D

I wiecie co? Mega jest i myślę, że można by tym uwieść i Scarlet i Emily Blunt i Anne Hathaway i nawet Stanleya Tucci też!

A teraz #edit - wersja deluxe - spaghetti aglio e olio e aglio nero.
Znaczy się z czarnym czosnkiem. Czarny czosnek w Polsce jest jak uprzejmość - rzecz rzadka, acz się zdarza i wtedy jest całkiem miło. To zwykły czosnek, ale w odpowiedni sposób dojrzewający. Główka kosztuje parę złotych. Jest słodkawy, łagodny, smakiem gdzieś tam nieśmiało nawiązuje do suszonej figi.

Do listy z przepisu wyżej dopiszmy więc - pół główki czosnku czarnego

Makaron zrobiłem dokładnie tak samo jak w rzeczonym przepisie tylko, że w ostatniej fazie - tuż przed dodaniem makaronu, ale kiedy czosnek nabrał już ładnych rumieńców - dorzuciłem posiekany na plasterki czosnek czarny.

Żeby nie przykryć jego smaku intensywnością pietruszki - dodałem jej znacznie mniej - mniej więcej garść :) 

Doznania smakowe niezwykle ciekawe. Ten drobinki czarnego czosnku w spontanicznych eksplozjach tryskają delikatną, aromatyczną słodyczą bardzo fajnie kontrastującą z tą stępioną smażeniem, chrupiącą ostrością czosnku zwykłego. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)