MENU...
Facebook

Tatar z łososia

Tatar z łososia
Wieść gminna niesie, że tatara wymyślili ongiś Tatarzy, którzy trzymali mięso pod siodłem i byli tak dzicy, że zdrapywali je z konia i zżerali na surowo. Logika podpowiada, że nikt nie byłby aż tak dziki żeby zjadać na surowo zepsute mięso o wyraźnych zapachowych nutach... konia. Ludowe podania nic nie mówią o tatarze z łososia. A szkoda, bo to materia zdecydowanie warta uwagi.

Fantastyczna ta przystawka występuje w składzie (na 4 porcje): 

  • filet z łososia ok. 250 gramów - może być inna ryba, którą można jeść na surowo czyli zasadniczo morska - tuńczyk, makrela, dorada, labraks, ewentualnie pstrąg łososiowy 
  • przeciętny zielony ogórek
  • łyżka oliwy
  • łyżka posiekanego koperku
  • kilka kropel sosu worcester
  • duża szczypta soli

Ryba musi być bez cienia wątpliwości świeża. Tu znajdziecie jak to rozpoznać.

Łososia wypada oczyścić dokładnie z ości, skóry i wszelkich innych nieczystości. Posiekać dość drobno. Można wsadzić rybę na pół godziny do zamrażarki, stężeje i siekanie będzie znacznie łatwiejsze. 

Teraz ogórek - obrać, przekroić na pół, wydrążyć ten wodnisty środek z pestkami, resztę również posiekać. 

Wszystko wymieszać, ładnie podać - na przykład z jakąś zieleniną i maźnięciem kremem balsamicznym.

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)