MENU...
Facebook

Tempura

Tempura

Wiecie jaka jest różnica pomiędzy tempurą, a Toyotą? Nie no, jasne - większość elementów Toyoty jest niejadalna. Ale chodziło mi o to, że Toyota naprawdę jest japońska. Tempurę podobno przywieźli tam jezuici z Portugalii. Japończykom się spodobało - to ulepszyli. W sumie siedzą tam, na tych wyspach, nudy, to ulepszają.

Jak poczytałem to okazało się, że ramen też nie jest japoński. Jeszcze wyjdzie na to, że sushi tak naprawdę pochodzi z Czeladzi. Jakby nie patrzeć - też orient.

No dobra, liczy się smak i prostota. Wystarczy kilka minut i na talerzu piętrzą się różności otoczone mgiełką chrupiącego ciasta.

Najlepsze według mnie ciasto to w równych ilościach - mąka pszenna, kukurydziana i ziemniaczana.

To zalewane jest lodowatą wodą (taką z zamrażarki) i miksowane do czasu uzyskania konsystencji ciasta na naleśniki, lub też farby do kaloryferów. Wody i mąki powinno być mniej więcej 1:1

czyli np:

  • 50 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów mąki kukurydzianej
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej 
  • 150 ml lodowatej wody
Konsystencja ciasta powinna być na tyle gęsta by oblepiła ciasto, a jednocześnie na tyle rzadka, żeby ta warstwa była cieniutka. W tym tapla się co się nawinie - krewetki, ryby, kalmary, surimi, warzywa, tofu - i do oleum (180 st) na kilka chwil. Ja potem smażę drugi raz w celu spotęgowania efektu chrupania.

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)