Tempura
Wiecie jaka jest różnica pomiędzy tempurą, a Toyotą? Nie no, jasne - większość elementów Toyoty jest niejadalna. Ale chodziło mi o to, że Toyota naprawdę jest japońska. Tempurę podobno przywieźli tam jezuici z Portugalii. Japończykom się spodobało - to ulepszyli. W sumie siedzą tam, na tych wyspach, nudy, to ulepszają.
Jak poczytałem to okazało się, że ramen też nie jest japoński. Jeszcze wyjdzie na to, że sushi tak naprawdę pochodzi z Czeladzi. Jakby nie patrzeć - też orient.
No dobra, liczy się smak i prostota. Wystarczy kilka minut i na talerzu piętrzą się różności otoczone mgiełką chrupiącego ciasta.
Najlepsze według mnie ciasto to w równych ilościach - mąka pszenna, kukurydziana i ziemniaczana.
To zalewane jest lodowatą wodą (taką z zamrażarki) i miksowane do czasu uzyskania konsystencji ciasta na naleśniki, lub też farby do kaloryferów. Wody i mąki powinno być mniej więcej 1:1
czyli np:
- 50 gramów mąki pszennej
- 50 gramów mąki kukurydzianej
- 50 gramów mąki ziemniaczanej
- 150 ml lodowatej wody
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik