MENU...
Facebook

Grzybowe kaszotto

Grzybowe kaszotto
Kaszotto w związku z deficytem skrobi i inną strukturą, nie jest tak kremowe i "pływające" jak risotto. Zachowuje jednak podstawową jego zaletę, czyli esencjonalność wina i bulionu przenikającą do samego środka każdego ziarenka. Użyłem tu pieczarek, ale doskonale sprawdzą się wszystkie inne grzyby... jadalne znaczy się :D 

  • 1 cebula
  • 400 gramów pieczarek lub innych grzybów
  • 200 gramów kaszy gryczanej palonej bądź dowolnej innej 
  • 150 ml wina białego wytrawnego albo łyżka soku z cytryny 
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • około 500 ml bulionu warzywnego - na przykład takiego 
  • garść pietruszki zielonej
  • świeżo mielony pieprz
  • sól ewentualnie

Zrobiłem metodą klasyczną. Poszatkowaną cebulę, posiekany czosnek i połowę (dość drobno pociachanych) pieczarek posmażyłem około trzech do czterech chwil (precyzja jest niezwykle ważna) na oliwie. Dorzuciłem przepłukaną kaszę, a po kolejnych kilku chwilach smażenia dolałem wina - Pinotage Blanc - kieliszek na patelnię, dwa kolejne w siebie. Jak odparowało - znaczy z patelni :), chochla po chochli wlewałem gorący bulion.

Przy takich proporcjach kaszy trzeba liczyć jak przy organizacji imprezy - pół litra wypije spokojnie. Jak kasza zmiękła i swoje wypiła, dodałem pietruszkę i sypnąłem pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Soli tylko kapeczkę -  bulion załatwił odpowiedni poziom zasolenia. 

Resztę pieczarek ciachnąłem na połówki i usmażyłem chwilkę na oliwie. Cukinia w paseczki, do pieca na kilka minut - tak żeby zwiotczała, ale pozostała chrupiąca. Rach-ciach, pierścień, układanie, kaszotto do środka, na górę pieczarki i w pół godziny zacny wegezdrowy obiad na stole. 

I w ogóle taki pierścień jest super. Często używany jest w restauracjach, żeby jedzenie wyglądało bardziej fensi i kosztowało ze 40% więcej :)

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)