Grzybowe kaszotto
- 1 cebula
- 400 gramów pieczarek lub innych grzybów
- 200 gramów kaszy gryczanej palonej bądź dowolnej innej
- 150 ml wina białego wytrawnego albo łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- około 500 ml bulionu warzywnego - na przykład takiego
- garść pietruszki zielonej
- świeżo mielony pieprz
- sól ewentualnie
Przy takich proporcjach kaszy trzeba liczyć jak przy organizacji imprezy - pół litra wypije spokojnie. Jak kasza zmiękła i swoje wypiła, dodałem pietruszkę i sypnąłem pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Soli tylko kapeczkę - bulion załatwił odpowiedni poziom zasolenia.
Resztę pieczarek ciachnąłem na połówki i usmażyłem chwilkę na oliwie. Cukinia w paseczki, do pieca na kilka minut - tak żeby zwiotczała, ale pozostała chrupiąca. Rach-ciach, pierścień, układanie, kaszotto do środka, na górę pieczarki i w pół godziny zacny wegezdrowy obiad na stole.
I w ogóle taki pierścień jest super. Często używany jest w restauracjach, żeby jedzenie wyglądało bardziej fensi i kosztowało ze 40% więcej :)
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik