MENU...
Facebook

Grzybowe kaszotto

Grzybowe kaszotto
Kaszotto w związku z deficytem skrobi i inną strukturą, nie jest tak kremowe i "pływające" jak risotto. Zachowuje jednak podstawową jego zaletę, czyli esencjonalność wina i bulionu przenikającą do samego środka każdego ziarenka. Użyłem tu pieczarek, ale doskonale sprawdzą się wszystkie inne grzyby... jadalne znaczy się :D 

  • 1 czerwona cebula
  • 400 gramów pieczarek lub innych grzybów
  • 200 gramów kaszy gryczanej palonej bądź dowolnej innej 
  • 150 ml wina białego wytrawnego 
  • około 400 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • garść pietruszki zielonej
  • garść startego grana padano albo pokrewnego

Zrobiłem metodą klasyczną.
Poszatkowaną cebulę i połowę (dość drobno pociachanych) pieczarek posmażyłem około trzech do czterech chwil (precyzja jest niezwykle ważna) na oliwie. Dorzuciłem przepłukaną kaszę, a po kolejnych kilku chwilach smażenia dolałem wina - Pinotage Blanc - kieliszek na patelnię, dwa kolejne w siebie. Jak odparowało - znaczy z patelni :), chochla po chochli wlewałem gorący bulion. Przy takich proporcjach kaszy trzeba liczyć jak przy organizacji imprezy - pół litra wypije spokojnie. Jak kasza zmiękła i swoje wypiła, dodałem ser, pietruszkę i sypnąłem pieprzem. Soli tylko kapeczkę - ser i bulion załatwiły odpowiedni poziom zasolenia. Opcjonalnie dla dietoujemnych - solidna łyżka masła na koniec. Ja nie dawałem - teraz jestem taki fit, że w dwa miesiące pięć kilogramów obywatela z wyższym wykształceniem mniej 

Resztę pieczarek ciachnąłem na połówki i usmażyłem chwilkę na oliwie. Cukinia w paseczki, do pieca na kilka minut - tak żeby zwiotczała, ale pozostała chrupiąca. Rach-ciach, pierścień, układanie, kaszotto do środka, na górę pieczarki i w pół godziny zacny wegezdrowy obiad na stole. 

I w ogóle ten pierścień jest super. Często używany jest w restauracjach, żeby jedzenie wyglądało bardziej fensi i kosztowało ze 40% więcej :)

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)