MENU...
Facebook

Karmelizowanie i flambirowanie

No to się podjarałem. Flambirowanie - fantastyczna i niezwykle efektowna technika (nie polecam osobom mającym drewniany okap). W połączeniu z karmelizacją - ogień totalny!!!

Tu skarmelizowałem paprykę i cebulę, ale inne warzywa też świetnie się nadają. 

Potrzebne są:
  • pociachane warzywa
  • łyżka miodu albo cukru 
  • ocet - winny, jabłkowy albo inny dobry - około jednego chlupnięcia
  • alkohol wysokoprocentowy - rum, whisky - również chlupnięcie
  • łyżka oliwy do smażenia

Wszystko bardzo szybko i na dużym ogniu. Jak masz indukcję - załatw sobie zapalniczkę :)  i uważaj na grzywkę :D 

Muzyka: https://www.bensound.com

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)