Panko
Panko w ogóle, shrimpburger w szczególe. Łapcie ten przepis bo jest ekstra. Panko podobno wymyślili Japończycy. Jak już Europejczycy nauczyli autochtonów wysp japońskich piec chleb i bułki - ci podeszli do panierowania od drugiej strony.
Otóż panko robi się ze świeżego, albo nieco tylko zczerstwiałego, białego pieczywa. Dobrze sprawdza się tostowe - ale polecam wybieranie tego lepszej jakości, a nie marketowych dmuchańców napompowanych chemią, które palą się podczas smażenia szybciej niż Królewska Przystań w finale Gry o Tron.
Trzeba odkroić skórki, a to białe co zostało delikatnie - pulsacyjnie - zblendować, tak żeby zrobiło się coś pomiędzy grubymi płatkami śniegu, a trocinami. Potem wystarczy to rozłożyć na blasze i wsadzić do pieca. Około pół godziny - może ciut więcej - 70 stopni i uchylone drzwiczki w celu zapewnienia przewiewności. Gotowe.
W podobny sposób można potraktować odkrojone skórki, choć będą miały już inną konsystencje i panko na wstępie będzie brązowe :) Można je też ususzyć i zrobić klasyczną bułkę tartą.
Kotlety, warzywa, owoce morza - cokolwiek nadaje się do panierowania - danadje się do panko. Tak wyglądają krewetki, a chrupią jeszcze bardziej! Nieustannie i usilnie proponuję krewetki surowe - znaczy mogą być mrożone, ale nie blanszowane. Oczywiście obrane z pancerzy - niby chrupią ale trudno się je gryzie...
A że burgerowa forma zawsze chętnie przyjmie soś chrupiącego - shrimpburger.
Bułki upieczone wedle tego przepisu (kliknij)
Teraz kolejno
- maźnięcie musztardą
- prażona cebulka
- listki wszelakie
- poplastrowany korniszon
- krewetki w panko - jw.
- pomidorki na plasterki
- kilka kapek siriracha dla pikanterii odrobinki
- znów maźnięcie musztardą
- wielopoziomowa rozkosz konsumpcyjna
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik