MENU...
Facebook

Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka
Mięsisty, soczysty stek z tuńczyka - dobra sprawa i właściwie niezwykle prosta, a jednocześnie łatwiej to popsuć niż chińskiego transformersa ze stoiska z pamiątkami przy molo.

Przydaje się patelnia grillowa, ale zwykła też jest ok - najlepiej z grubym dnem. Plaster tuńczyka (w temperaturze zupełnie pokojowej) lekko naoliwiam i kładę na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Jak się nie porusza to na powierzchni odciska się patelniany wzorek.  

Plaster miał około 1,5 cm - więc max po minucie smażenia z każdej strony. Naprawdę wystarczy chwilę przeciągnąć i jest twardy i  suchy jak wiór.. na pustyni.. na Marsie. Po przewróceniu solę, sypię świeżo mielonym pieprzem i na górę daję ciut masła, które momentalnie rozlewa się po strukturze wierzchniej. 

Tuńczykowemu stekowi towarzystwa dotrzymują: 

- urodziwy kawałek pstrąga łososiowego - przyrządzony tak samo   
- smażone ziemniaki - zostały mi z wczoraj ziemniaki "w mundurkach" wiec je poplastrowałem i zezłociłem na chrupko na maśle   
- groszek - ugotowany, lekko nadgnieciony, spryskany nieznacznie sokiem z cytryny i dokarmiony łyżką masła - gdyż ryby lubują się w maśle.  
- ciut zieleniny  roszponka / pomidorek / jalapeno

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)