MENU...
Facebook

Pieczony bakłażan

Pieczony bakłażan
Ludzkość czasem wykazuje się niezwykłą wręcz kreatywnością. Na przykład nazywając bakłażana gruszką miłości... :D Warzywo nie mniej wspaniałe, choć dość podchwytliwe. Chłonie tłuszcz jak kanapa rozlany sok, co sprawia, że należy się specjalnie z nim obchodzić. A oto mój ulubiony sposób na bakłażana.

Styl śródziemnomorcki. Smak wspaniały, konsystencja mieszana - na tle miękkiego bakłażana wspaniale wyróżnia się przypieczony, chrupiący czosnek.

Na każdego pieczonego bakłażana potrzebujemy: 

  • bakłażana - tadaaam :) 
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbków czosnku
  • pół peczka pietruszki 
  • kapeczki soli i pieprzu czarnego

Bakłażana przecinam wzdłuż na pół. Wewnętrzną płaszczyzną lekko nacinam tworząc dość regularny, acz nie nachalnie równy wzór kraty - samym czubkiem noża - tak na pół centymetra. Ładnie potem wygląda, a smaki w czasie pieczenia łatwiej przechodzą wgłąb bakłażana.

Połówki nacieram oliwą i czosnkiem - dtobno posiekanym, nie zmiażdzonym. Znaczy można czosnek przerobić na dżem, ale wtedy nie będzie efektu chrupiących drobinek, który nadaje życiu sens :D 

Jeszcze tylko sypniecie solą, pieprzem i pietruszką i do piekarnika. Grzanie góra-dół, środkowa półka, 180 stopni - 30-40 minut. 

Jeśli z góry przypieka się za mocno, a bakłażan nie jest jeszcze odpowiednio miękki - wystarczy położyć na górę kawałek folii aluminiowej albo zwilżony papier do pieczenia.   

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)