MENU...
Facebook

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami
Tę kapustę kocham pasjami. Lekka jak średniowieczna kawaleria - ciężkostrawna i antydietetyczna, a jednak tak trudno się oprzeć.

Multiużytkowa. Regionalnie wyłącznie wigilijna. Świetny dodatek obiadowy, ale też jako farsz do krokietów, albo pierogów (kliknij), albo fantastycznych pasztecików dobarszczowych (również kliknij).

Przepis jest niezwykle łatwy. Tylko kilka składników, a sekretem (poliszynszyla - czy jakoś tak)) jest proces wyciągający maksimum smaku i duuużo masła.

  • pół kilograma kiszonej kapusty
  • duża garść suszonych grzybów
  • ćwierć kostki masła
  • sól i świeżo mielony pieprz

Grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na pół godziny - lub  dłużej. Kapustę odciskam, a jeśli jest bardzo kwaśna - płuczę. Pakuję do gara z grubym dnem, dodaję grzyby i zalewam wrzątkiem do powierzchni kapusty. 

Gotuję na małym ogniu tak długo aż cała woda wyparuje. Zazwyczaj zbiega się to z odpowiednim zmiękczeniem kapusty. Dzięki temu, że gotuje się z grzybami - nabiera pięknego brązowo-bursztynowego koloru, a grzybowy aromat przepełnia całą strukturę. 

Dzięki temu, że nie odlewa się wody, cały smak zostaje w kapuście. Dlatego też ważne jest odpowiednie wypłukanie, a czasem i moczenie kapusty przed gotowaniem. Nie ma tu dokładnego przepisu, bo kwaśność trzeba dostosować do swoich upodobań. 

Ugotowaną kapustę ściągam z gazu, dodaję masło i doprawiam solą i pieprzem. Można jeść od razu, ale zdecydowanie dobrze jej robi dzień czy dwa w lodówce. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)