Ajvar
- sporawy bakłażan
- główka czosnku
- 100 ml oliwy
- 2-3 łyżki octu (winny, z jabłek, biały balsamiczny)
- duża szczypta soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka czubata papryki wędzonej
- coś z kapsaicyną czyli chilli, inna ostra papryka, sos tabasco, siriracha lub pokrewny
- 20 ml oleju sezamowego
Najpierw pieczenie. Papryka (bez gniazd nasiennych), bakłażan na połówki i czosnek. Lekko maźnięte oliwą - 150 stopni - 1,5 h. Na ciepło oskórowanie (skóra po takim pieczeniu odchodzi gładko jak po tygodniu w Egipcie bez kremu z filtrem) i na sitko do ocieknięcia - najlepiej noc całą.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!