Pierogi
Wiadomo, że te najbardziej polskie to ruskie (zaraz po barszczu ukraińskim).
- 250 gramów twarogu
- 250 gramów ziemniaków
- 1 spora cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz
Ziemniaki gotuję albo piekę. Razem z twarogiem przeciskam przez praskę, mieszam z przesmażoną na maślę cebulę, lekko przysalam, mocno przypieprzam ziarnistym świeżomielonym i farsz, farsz dąbrowski - gotowy.
Farsz drugi - równie Polski (bób z Bliskiego Wschodu, a kasza z Mongolii).
- 400 gramów bobu
- 100 gramów kaszy gryczanej
- sporawa cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz
W obu tych farszach uważam, że sól i intensywny smak świeżo zmielonego pieprzu robią wystarczająco dobrą robotę i nie kombinuję z innymi przyprawami.
No to teraz ciasto. Tu wchodzi Tina Turner nucąc Simply the best.
- pół kilograma mąki + ok. 50 gramów do podsypywania
- ćwierć litra letniej wody
- czubata łyżeczka soli
Solidnie wyrabiam, w woreczku odstawiam na pół godziny żeby odpoczęło, potem jeszcze raz wyrabiam, choć trochę już tylko. Podsypując mąką wałkuję niezbyt cienko - tak na nieco ponad milimetr :D Generalnie im bardziej mokry farsz tym grubiej wałkuję ciasto. Fanaberycznie - wedle woli własnej i hunów na moim utrzymaniu - zawijam na pierogach falbankę :)
Potem hops do wrzątku (byle nie bulgotał za mocno) - jakieś 3-4 minuty od wypłynięcia.
Obowiązkowo okrasa z smażonej na maśle cebuli. Boczek dobra sprawa, a i domowym smalcem, z skwarczoną dobrocią w środku, też nie pogardzę.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!