MENU...
Facebook

Pierogi

Pierogi
Na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy, a na każdej stronie o gotowaniu muszą być pierogi. Po prostu muszą. Polskie, uczciwe, zdrowe, pyszne - pierogi. Znaczy w sumie przyszły z Chin (jak wszystko), ale siedzą tu dłużej niż Zygmunt na kolumnie, więc śmiało mogą nazywać się Prawdziwymi Polakami. Właściwie miało być vege, ale ten cwany boczek robił oczy jak kot w Shreku...  

Wiadomo, że te najbardziej polskie to ruskie (zaraz po barszczu ukraińskim).  

  • 250 gramów twarogu
  • 250 gramów ziemniaków 
  • 1 spora cebula
  • łyżka masła 
  • sól, pieprz

Ziemniaki gotuję albo piekę. Razem z twarogiem przeciskam przez praskę, mieszam z przesmażoną na maślę cebulę, lekko przysalam, mocno przypieprzam ziarnistym świeżomielonym i farsz, farsz dąbrowski - gotowy.

Farsz drugi - równie Polski (bób z Bliskiego Wschodu, a kasza z Mongolii). 

  • 400 gramów bobu
  • 100 gramów kaszy gryczanej 
  • sporawa cebula
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
Ugotowany i obrany bób przecisnąłem przez praskę, kaszę ugotowałem na sypko, cebulę przesmażyłem na maśle. Ogólne zamieszanie z solą i pieprzem. 

W obu tych farszach uważam, że sól i intensywny smak świeżo zmielonego pieprzu robią wystarczająco dobrą robotę i nie kombinuję z innymi przyprawami. 

No to teraz ciasto. Tu wchodzi Tina Turner nucąc Simply the best. 

  • pół kilograma mąki + ok. 50 gramów do podsypywania
  • ćwierć litra letniej wody 
  • czubata łyżeczka soli 

Solidnie wyrabiam, w woreczku odstawiam na pół godziny żeby odpoczęło, potem jeszcze raz wyrabiam, choć trochę już tylko. Podsypując mąką wałkuję niezbyt cienko - tak na nieco ponad milimetr :D Generalnie im bardziej mokry farsz tym grubiej wałkuję ciasto. Fanaberycznie - wedle woli własnej i hunów na moim utrzymaniu - zawijam na pierogach falbankę :) 

Potem hops do wrzątku (byle nie bulgotał za mocno) - jakieś 3-4 minuty od wypłynięcia. 

Obowiązkowo okrasa z smażonej na maśle cebuli. Boczek dobra sprawa, a i domowym smalcem, z skwarczoną dobrocią w środku, też nie pogardzę. 

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)