Jarzynowa ze śledziem
Jak masz swój sposób na jarzynową - śmiało. Ja nie używam wobec niej czegoś takiego jak przepis. Jest kilka stałych elementów, ale proporcje to rzecz zupełnie wtórna.
Ogólny skład jest mniej więcej taki:
- ugotowane warzywa - marchew, pietruszka, seler, ziemniaki - raczej All Dente, a nie rozgotowane na dżem
- jajka na twardo - na takie sześć pucharków - 4 jajka
- ogórek kiszony lub dwa
- zielony groszek - wolę mrożony ugotowany, ale puszka też oczywiście temat ogarnie
- filety śledziowe - matias z beki czy inny z paczki - zalewy czy oleju - jaki kto tam lubi
- sól, pieprz
- kiełki - dla smaku i ozdoby - z rzodkiewki mają fajny kolor i charakterny, pikantny smak, ale inne też będą ok.
- trochę musztardy
- trochę więcej majonezu
Warzywa i kiszony ogórek ciach w kosteczkę i do miski. Jajka na pół - żółtko na bok, białka w kosteczkę i do miski. Za nimi groszek, musztarda, majonez, sypnięcie pieprzem, wymieszanie - korekta solna i gotowe.
Oczywiście można śmiało całość wpakować do miski i zrobić jedną sporą, wykorzystać szklaneczki, kieliszki albo takie pucharki. W internetach są w każdym kształcie i rozmiarze - szukaj hasłem "pucharki finger food".
Śledzie - jeśli wymagają moczenia - trza pomoczyć w zimnej wodzie, ale nie jest to wymóg obligatoryjny dla wszystkich. Potem ciach w kosteczkę.
Teraz wystarczy już tylko do pucharków - z uwagą największą żeby nie uciaprać ścianek - włożyć sałatkę, na niej śledzia, wierzchnia warstwa z pokruszonych żółtek, ciut kiełka na górę i polska husaria gotowa do szarży.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik