MENU...
Facebook

Jarzynowa ze śledziem

Jarzynowa ze śledziem
Jarzynowa - polska duma narodowa, spuścizna, credo. Mimo to co dom to trochę inna, a każdy gotów bronić swojej wersji do ostatniej kropli majonezu.  Tu stanowi mocny fundament, na którym spoczywa śledź pod żółtkową pierzynką. Całość w fensi pucharkach - czyli odważnie łączymy tradycję z nowoczesnością.

Jak masz swój sposób na jarzynową - śmiało. Ja nie używam wobec niej czegoś takiego jak przepis. Jest kilka stałych elementów, ale proporcje to rzecz zupełnie wtórna. 

Ogólny skład jest mniej więcej taki:

  • ugotowane warzywa - marchew, pietruszka, seler, ziemniaki - raczej All Dente, a nie rozgotowane na dżem
  • jajka na twardo - na takie sześć pucharków - 4 jajka 
  • ogórek kiszony lub dwa
  • zielony groszek - wolę mrożony ugotowany, ale puszka też oczywiście temat ogarnie 
  • filety śledziowe - matias z beki czy inny z paczki - zalewy czy oleju - jaki kto tam lubi 
  • sól, pieprz
  • kiełki - dla smaku i ozdoby z rzodkiewki mają fajny kolor i charakterny, pikantny smak, ale inne też będą ok.
  • trochę musztardy
  • trochę więcej majonezu

Warzywa i kiszony ogórek ciach w kosteczkę i do miski. Jajka na pół - żółtko na bok, białka w kosteczkę i do miski. Za nimi groszek, musztarda, majonez, sypnięcie pieprzem, wymieszanie - korekta solna i gotowe.

Oczywiście można śmiało całość wpakować do miski i zrobić jedną sporą, wykorzystać szklaneczki, kieliszki albo takie pucharki. W internetach są w każdym kształcie i rozmiarze - szukaj hasłem "pucharki finger food".

Śledzie - jeśli wymagają moczenia - trza pomoczyć w zimnej wodzie, ale nie jest to wymóg obligatoryjny dla wszystkich. Potem ciach w kosteczkę. 

Teraz wystarczy już tylko do pucharków - z uwagą największą żeby nie uciaprać ścianek - włożyć sałatkę, na niej śledzia, wierzchnia warstwa z pokruszonych żółtek, ciut kiełka na górę i polska husaria gotowa do szarży. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)