MENU...
Facebook

Najprostsza surówka z kapusty

Najprostsza surówka z kapusty
Surówka tak prosta, że mogłaby służyć jako przyrząd kreślarski. Jest jędrna, chrupka i soczysta. Idealna do grilla, obiadu, a ostatnio pożarłem cała miskę bez niczego więcej. Znaczy surówkę, która była w misce. Miska przetrwała. Ledwo... 

Występują:

  • pół główki białej kapusty - ok 300-400 gramów 
  • 1 duża marchew
  • pół sporej cebuli tudzież cała mała
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • duża szczypta soli
  • trochę świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki octu z jabłek,
  • 2 łyżki oliwy albo innego oleju - najlepiej tłoczonego na zimno 

Kapustę ciacham albo trę. Ciachanie sprawia, że surówka bardziej chrupie, za to tarcie jest szybsze - więc wedle nastroju - jak mi się chce :) Na załączonych obrazkach obie wersje. Trę też marcherkę. Cebulę kroję cieniusieńko. Do tego czosnek zgnieciony na miazgę i pietruszka posiekana. Wszystkie ingrediencje z listy do miski, dokładne zamieszanie i surówka idzie w odstawkę. 2-3 godziny w lodówce celem poprzegryzania się smaków robią wspaniałą robotę, a po 2-3 dniach jest jeszcze lepsza. 

A najlepsze jest to, że śmiało można użyć również kapusty włoskiej, stożkowej, pekińskiej, czerwonej nawet czy jaka tam jest jeszcze pod ręką. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)