Najprostsza surówka z kapusty
Występują:
- pół główki białej kapusty - ok 300-400 gramów
- 1 duża marchew
- pół sporej cebuli tudzież cała mała
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- duża szczypta soli
- trochę świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki octu z jabłek,
- 2 łyżki oliwy albo innego oleju - najlepiej tłoczonego na zimno
Kapustę ciacham albo trę. Ciachanie sprawia, że surówka bardziej chrupie, za to tarcie jest szybsze - więc wedle nastroju - jak mi się chce :) Na załączonych obrazkach obie wersje. Trę też marcherkę. Cebulę kroję cieniusieńko. Do tego czosnek zgnieciony na miazgę i pietruszka posiekana. Wszystkie ingrediencje z listy do miski, dokładne zamieszanie i surówka idzie w odstawkę. 2-3 godziny w lodówce celem poprzegryzania się smaków robią wspaniałą robotę, a po 2-3 dniach jest jeszcze lepsza.
A najlepsze jest to, że śmiało można użyć również kapusty włoskiej, stożkowej, pekińskiej, czerwonej nawet czy jaka tam jest jeszcze pod ręką.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik