Surówka z cukinii i ogórka
Potrzebuje co najmniej godziny żeby dojść do siebie, ale wszystko - z nawiązką - odda w chrupkości i smaku.
Użyłem do niej gotowej mieszanki - takiej w saszetce - suszone pomidory z chilli. Nie powiem jakiej firmy, chyba że mi zapłacą :D Ale sama przyprawa jest bardzo OK, dobry skład, żadnych dopalaczy - pomidory, chilli, czosnek i parę pomniejszych dosmakowań.
Można zamiast tego użyć nieco świeżej papryczki chilli, która doda nieznacznej, acz jak odświeżającej pikanterii i 1 zgnieciony ząbek czosnku.
W składzie:
- 1 niewielka cukinia
- 1 podobnych rozmiarów ogórek
- sok z połówki cytryny
- 2 płaskie łyżki miodu albo cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- łyżka rzeczonej mieszanki suszonych pomidorów z chilli lub alternatywne przyprawy
Obieraczką do warzyw przerabiam cukinię i ogórek na cieniutkie paski. Po prostu strugam po obwodzie do momentu dotarcia do tych miękkich gniazd nasiennych. Te elementy się nie nadają bo szybko robi sie z nich papka.
Do tych uroczo zielonych wstążeczek dodaję resztę składników, mieszam dokładnie i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę.
W czasie tego lodówkowego leżakowania i cukinia i ogórek pocą się jakby składały wyjaśniena w skarbówce. Po wyciągnięciu odlewam więc tę wodę i surówka gotowa.
Pasuje do wszystkiego, a że krewetki też są skłonne do zawierana różnorakich przyjaźni - razem im całkiem dobrze.
Krewetki (surowe - te blanszowane są jakieś 13604 razy gorsze) obrałem z pancerzyków. Na patelni rozgrzałem masło, na małym ogniu przez minutę podsmażyłem posiekany na plastry czosnek, wrzuciłem ponabijane na patyczki krewetki (wyglądają tak fensi). Krewetki smażę po minucie z każdej strony. Przesmażenie krewetek to zbrodnia, która winna być karana co najmniej całodniową wycieczką po wydziałach ZUS-u. Na koniec sól i garść pietruszki.
Warto się zaopatrzyć rownież w kawałek chleba, żeby dokładnie wytrzeć to czosnkowo-krewetkowe masło z patelni :)
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik