MENU...
Facebook

Obwarzanki

Obwarzanki
Właściwie nie powinienem tego nawet nazywać obwarzankiem, a już na pewno nie krakowskim - nazwa chroniona - jak ktoś podkabluje pewnie wjedzie mi na kuchnię jakieś ABW, BBN czy BBQ.

Przepis ciekawy i nie tak znów skomplikowany. W zależności od grubości - na 6-8 obwarzanków. Najpierw ciasto - właściwie jak na pizzę:
  • pół kilograma mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • paczka drożdży suchych (7 gramów) albo 20 gramów świeżych
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy albo oleju

No i klasycznie. Drożdże do ciepławej wody + cukier + połowa mąki i niech z pół godziny podjedzą (jak masz drożdże instant to nie trzeba, ale ja i tak to robię). Do tego reszta mąki i sól - robotem albo łyżką zamieszanie - do tego oliwa - rękami już zagniotka - w kulkę - potem jeszcze miziam lekko z zewnątrz oliwą i pod folię (a raczej jakąś jednorazówkę drugiego użycia - foli nie kupuję - szkoda produkować zbędny plastik).

Po mniej więcej półtorej godziny ciasto mocno już napuchnięte. No to podsypanie mąką, na 8 lub 10 częsci i kulanie na wałeczki. Każdy wałeczek trzeba złożyć w pół, skręcić i takiego świderka zlepić w kółko. Tak przygotowane pierścienie powinny jeszcze wyrosnąć tak z pół godziny. Najlepiej układać je na papierze do pieczenia...

Bo oto nadchodzi obwarzanie czyli obgotowanie w warze (zmyślna ta nazwa :D ) Duży garnek: 2-3 litry wody - jak się woda zagotuje - 1 łyżka miodu albo cukru i 1 łyżka sody oczyszczonej.

Teraz trudna część - bo obwarzanki trzeba jakoś do ukropu przenieść nie burząc kształtu. Dlatego albo jakąś szpatułką, łopatką czy coś, albo można przenosić je na papierze do pieczenia - dobrze jednakowoż go pociąć wpierw :)

Rzeczywiście to obwarzanie - ciach-ciach - minuta i gotowe. W połowie można spróbować odwrócić, albo - co łatwiejsze - łyżką cedzakova (to taki radziecki uczony - Cedzakov) przycisnąć, tak żeby się zanurzyło. 

Kolejny etap to smarowanie rozbełtanym jajkiem i zasypywanie czym kto lubi - sól, sezam, mak... i do piekarnika - 200 stopni - grzanie góra/dół - około 20 minut, potem przewrotka i jeszcze 5 minut z drugiej strony.

Dobrze jest włożyć do piekarnika jakieś nietopliwe naczynie z wodą, żeby parowała w czasie pieczenia. Skórka będzie chrupiącsza.

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)