Obwarzanki
- pół kilograma mąki pszennej
- 300 ml wody
- paczka drożdży suchych (7 gramów) albo 20 gramów świeżych
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy albo oleju
No i klasycznie. Drożdże do ciepławej wody + cukier + połowa mąki i niech z pół godziny podjedzą (jak masz drożdże instant to nie trzeba, ale ja i tak to robię). Do tego reszta mąki i sól - robotem albo łyżką zamieszanie - do tego oliwa - rękami już zagniotka - w kulkę - potem jeszcze miziam lekko z zewnątrz oliwą i pod folię (a raczej jakąś jednorazówkę drugiego użycia - foli nie kupuję - szkoda produkować zbędny plastik).
Rzeczywiście to obwarzanie - ciach-ciach - minuta i gotowe. W połowie można spróbować odwrócić, albo - co łatwiejsze - łyżką cedzakova (to taki radziecki uczony - Cedzakov) przycisnąć, tak żeby się zanurzyło.
Dobrze jest włożyć do piekarnika jakieś nietopliwe naczynie z wodą, żeby parowała w czasie pieczenia. Skórka będzie chrupiącsza.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!