MENU...
Facebook

Burger z karmelizowanym burakiem

Burger z karmelizowanym burakiem
Burak to dość powszechna materia wege-burgerowa. Zazwyczaj jednak poddawany jest tarciu, mieleniu, lub innym zabiegom przerabiającym go na masę do lepienia kotletów. Tu pomysł jest inny - stek. Upieczony, skarmelizowany, krwisty i jędrny, w kompozycji buraczanego carpaccio zamkniętego w bułce. 

Burger jest skromny, rzec by wręcz można  - ascetyczny, ale na poziomie smakowym tam dzieje się bardzo wiele rzeczy. 

Zacznijmy od bułki. Tu znajdziecie przepis. Gorąco polecam dodać do ciasta 100 g zmielonych orzechów włoskich - w połączeniu z pieczonym, karmelizowanym burakiem zagrają jak The London Symphony Orchestra.

I jeszcze:

  • burak - możliwie duży 
  • łyżka miodu albo czegoś równie słodkiego i lepkiego - melasa, syrop klonowy czy z buraka cukrowego
  • łyżka masła
  • kapka pikanterii - np. sos chili albo ciut ostrej papryki - ma tylko lekko podkręcić smak, a nie wypalać dziury
  • sos balsamiczny 
  • rukola - ewentualnie roszponka
  • pomidor
  • cebula - najlepiej delikatniejsza jak szalotka albo dymka
  • trochę pokruszonej fety

Burak winien zostać upieczony, gdyż upieczony burak jest jakieś czterdzieści sześć razy lepszy od innych buraków. 

Burak duży to i pieczenie dość długie, a dla jednego - grzać dwie godziny piekarnikiem - ekonomiczny koszmar. 

Najlepiej więc zapakować takiego buraka - nieobranego - w folię i upiec wcześniej przy nadarzającej się okazji. Upieczony może leżeć w lodówce i kilka dni. 

Potem obieramy ze skórki i tniemy na plastry - mniej więcej dwucentymetrowe.

Można też pociąć go obrać i pociachać wcześniej i piec już splastrowanego - będzie szybciej.

Ostatnia faza to karmelizacja. Na patelni rozgrzewamy masło z miodem aż substancja zacznie się pienić. Wówczas wrzucamy buraka i na średnim ogniu smażymy mniej więcej po pół minuty z każdej strony. Chodzi o to by buraka objęła skarmelizowana maślano-miodowa otulina.

No i siup - na bułę rukola, burak, cebulka, pomidor, feta, maźnięcie kremem balsamicznym i można oddać się rozkosznej soczystości karmelizowanego buraka ściekającej krwistymi stróżkami po brodach mniej uważnych burgerowiczów.    

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)