MENU...
Facebook

Wege chińczyk

Wege chińczyk
Pewnie ma to jakąś swoją nazwę, ale z tymi azjatyckimi daniami zwykle jest tak, że pod jedną nazwą kryje się siedemnaście milionów odmian. Styl się zgadza, jest w pełni wegańsko, a że jak wiadomo dziecko chińczyk niczym się nie różni, no chyba że płcią, to niech jest jak jest. A jest wybornie! 

Przepis jest w pełni modyfikowalny. Jak z powrotem z grubej imprezy - ważne żeby mniej więcej trzymać się kierunku i będzie dobrze. 

  • 1 papryka
  • 1 spora cebula
  • 1 średnia marchewka  
  • pół niewielkiej cukinii
  • grzyby shiitake - 30 g suszonych albo 200 g świeżych - suszone spokojnie można kupić nawet w dyskontach, świeże w większych marketach. Popularne są też suszone grzyby mun i oczywiście można użyć, ale nie jestem fanem, poza chrupką konsystencją są zupełnie nijakie
  • pęczek dymki
  • garść fistaszków
  • opakowanie makaronu - pszenny, sojowy, ryżowy, dowolny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 mandarynki
  • łyżka cukru
  • łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 średnioostra papryczka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
  • łyżka sezamu
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków

I od tego zaczniemy. Można kupić gotową mieszankę. Nie są złe ale w większości brakuje bardzo ważnego składnika - pieprzu syczuańskiego. Ma bardzo specyficzny smak. W stacjonarnym handlu nie wiedziałem, ale bez kłopotu można kupić w internetach. 

Te słynne "5 smaków" to

  • rzeczony syczuański pieprz
  • ziarna fenkułu (kopru włoskiego) - jak nie ma na przyprawach to można poszukać w herbatach
  • cynamon
  • goździki
  • anyż
Składniki - w mniej więcej równych ilościach podgrzewam chwilę na suchej patelni i mielę na pył.  

No to do dzieła. Jeśli masz grzyby suszone trzeba je namoczyć (godzinę lub dłużej), ugotować w możliwie małej ilości wody (kwadrans) i pociąć na paski (albo jak kto chce).

Warzywa pociachać w słupki, piórka, półplasterki - jak kto woli i potrafi. Czosnek, papryczkę i dymkę na drobno. Makaron ugotować albo namoczyć wedle instrukcji producenta.

I teraz coś co wygląda bardzo źle, a smakuje jeszcze lepiej... Mieszamy sok z mandarynki, sos sojowy, cukier, przyprawę 5 smaków i mąkę kukurydzianą. 

Przyśpieszamy, bo teraz będzie już naprawdę ekspresowo. Woka albo głęboką patelnię mocno rozgrzewamy, ogień cały czas duży, wlewamy olej, dajemy mu chwilę na rozgrzewkę, wrzucamy warzywa i grzyby, dwie minuty smażenia, siup do woka czosnek, imbir i chili - jeszcze minutka - teraz dolewka tej mikstury - chwilka smażenia z mieszaniem, żeby smaki pokryły warzywa, a mąka związała sos. Na koniec dorzucamy makaron, orzeszki i posiekaną dymkę. Wymieszanie, sypnięcie sezamem i gotowe.

Jeśli czujesz, że za mało słone - dodatkowy chlup sosu sojowego załatwi sprawę. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania. 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)