Chińska surówka z ogórka
Składników jest tylko kilka, ale z góry proponuję zrobić z podwójnej, a nawet potrójnej porcji.
- 1 spory zielony ogórek
- 1 mała szalotka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- pół łyzeczki soli
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki octu ryżowego
Przy pomocy obieraczki do warzyw takie łódeczki łatwo i szybko przerabiam na wstążki.
Teraz dressing. W gorącej wodzie rozpuszczam cukier i sól, dodaję ocet ryżowy i zalewam tym ogórka. Do tego wszystkiego dodaję cienko posiekaną szalotkę, mieszam dokładnie i odstawiam do lodówki na godzinę, ale jak poleży dłużej to też nic się nie stanie. Ogórki trochę się w tej octowej maseczce spocą, dlatego warto potem odsączyć je na sitku - w sensie odlać całą tą zbędną octową wodę z ogórków.
Dobrze jest podawać te surówkę wyciągniętą prosto z lodówki. To combo chłodnej, chrupiącej, orzeźwiającej świeżości jest niebywałe.
A tu znajdziecie na równie pyszną orientalną surówkę z białej kapusty.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik