MENU...
Facebook

Chińska surówka z ogórka

Chińska surówka z ogórka
To właściwie niesamowite jak dressing może odmienić smak i konsystencję swojskiego, dobrze znanego ogórka. Ci Chińczycy to naprawdę zmyślni ludzie. Jest lekko, słodko-kwaśno i mega-chrupiąco. 

Składników jest tylko kilka, ale z góry proponuję zrobić z podwójnej, a nawet potrójnej porcji. 

  • 1 spory zielony ogórek
  • 1 mała szalotka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • pół łyzeczki soli
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki octu ryżowego
Ogórek obieram, przecinam wzdłuż na pół i - jako ten potomek górników - wydrążam środek łyzeczką. Generalnie chodzi o to, że pod wpływem dressingu - to twarde z ogórka tobi się jędrne i chrupiące, a to miękie - jeszcze bardziej miękie i ciapowate - więc trzeba się tego w te pędy pozbyć. 

Przy pomocy obieraczki do warzyw takie łódeczki łatwo i szybko przerabiam na wstążki. 

Teraz dressing. W gorącej wodzie rozpuszczam cukier i sól, dodaję ocet ryżowy i zalewam tym ogórka. Do tego wszystkiego dodaję cienko posiekaną szalotkę, mieszam dokładnie i odstawiam do lodówki na godzinę, ale jak poleży dłużej to też nic się nie stanie. Ogórki trochę się w tej octowej maseczce spocą, dlatego warto potem odsączyć je na sitku - w sensie odlać całą tą zbędną octową wodę z ogórków.

Dobrze jest podawać te surówkę wyciągniętą prosto z lodówki. To combo chłodnej, chrupiącej, orzeźwiającej świeżości jest niebywałe.  

A tu znajdziecie na równie pyszną orientalną surówkę z białej kapusty. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)