Sos z pieczonych pomidorów
To-ma-to do siebie, że lubi długo się wygrzewać. Powolne gotowanie albo pieczenie pomidorów co prawda morduje wit. C, ale za to wydobywa likopen. Do tego karmelizują się cukry, wydobywają głęboko ukryte smaki i w ogóle sos staje się wybitny.
Zasadniczo potrzebujemy:
- dojrzałych, pysznych pomidorów w liczbie możliwie mnogiej
- kapki oliwy
- szczypty cukru - ale tak dosłownie max pół łyżeczki na 5 kg pomidorów
Dodatek cukru może wydawać się zbędny, ale nie chodzi o to żeby dosładzać, ale podbić jeszcze aromaty. Taka odrobina naprawdę dobrze działa nawet przy bardzo słodkich pomidorach.
Pomidory przecinam wpół i wycinam stwardniałe środki, jeśli takowe posiadają. Nieznacznie skrapiam je oliwą, i układam na blachach skórką do góry. Na blachę wejdą ze dwa kilogramy.
Piekarnik 140-150 stopni i można iść na spacer - 2-3 godziny wolnego. Pieczenie ma kilka zalet - sos uzyskuje pełniejszy, głębszy smak, a do tego nic się nie przypala, więc nie trzeba się martwić mieszaniem.
Po rzeczonym czasie pomidory wyglądają jak mały Benjamin Button, a skórka schodzi jak z nieroztropnego plażowicza.
Skórki więc ściągam, a miąższ (cudowne słowo) przecieram przez sitko żeby pozbyć się pestek. Pakuję sos do gara i na małym ogniu gotuję jeszcze żeby odparował i zgęstniał - pół godziny, godzinę - zależy od pomidorów.
I to jest wersja podstawowa gotowa do wszelakiego użycia. Można już na tym etapie doprawić - kilka zmiażdżonych ząbków czosnku, po łyżce oregano i bazylii, plus łyżeczka tymianku i jest ekstra.
Teraz ścieżki są trzy - bieżąca konsumpcja, porcjowanie i zamrożenie (kilka miesięcy może w zamrażarce leżeć), albo słoiki i pasteryzacja. Prosta sprawa - wypełnione słoiki wkładam do piekarnika, nastawiam 100 stopni, piekę tak pół godziny, wyłączam grzanie i zostawiam słoiki w piekarniku do wystygnięcia.
A potem siup na pizzę, albo do zupy, albo do makaronu, albo salsy, albo w ogóle wszędzie.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik