Rybna z wędzonym łososiem
Flądry były po 9 złotych za kilogram, co w kontekście cen innych ryb nasuwa przypuszczenia, że same masowo pakowały się do rybackich sieci. Co prawda tak małe, że wydobywanie mięsa ze smażonych przypominałoby bardziej "Gdzie jest Wally", ale na zupę idealne. Do tego nieco nie pierwszej już świeżości włoszczyzny i rach-ciach - powstał dokładnie taki bulion. To przepis zdecydowanie warty uwagi bo na takim wywarze zgotować można mnogość zup rybnych czy morsko-owocowych i wszystkie będą wyborne.
A co do reszty - to na ok. 6 porcji jest tak:
- 1,5 litra bulionu rybnego
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- duża garść mrożonego zielonego gruszku
- 2-3 ziemniaki
- pół niewielkiej cukinii
- 2-3 pomidory - obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych - alternatywnie zapuszkowane
- opcjonalnie dowolne inne warzywa
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej - lub więcej jeśli lubisz po ostrości :)
- łyżka oliwy
- opakowanie łososia wędzonego
- kubeczek śmietany 12-18%
- garść posiekanego koperku
Jeśli bulion jest gotowy - to całą reszta przebiega w trybie ekspresowym. W sporym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Na niej podsmaż pociachane w kostkę - cebulę, paprykę i ziemniaki. Takie podsmażenie naprawdę wydobywa głębszy smak. Po 2-3 minutach dodaj cukinię i groszek. Kolejna minutka smażenia - teraz papryka, szczypta soli i hop do środka pomidory. Teraz na małym ogniu niech kilka minut pobulka, a jak pomidory już się wstępnie rozpadną, zalej wrzącym bulionem i gotuj do miękkości ziemniaków.
Już na talerzach kleks śmietany, nieco łososia i sypnięcie koperkowe.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik