MENU...
Facebook

Brukselka duszona na palonym maśle

Brukselka duszona na palonym maśle
Mała kapusta, wielka rzecz. Wiadomo - w kulinarnej naturze brukselka występuje zazwyczaj w całości, z rzadka ścięta w pół. Ale zdecydowanie jest nad czym się tu rozdrabniać. Tak przygotowana brukselka to jak, dajmy na to, Czesław Mozil (nawet trochę podobny) występujący z orkiestrą symfoniczną - oczywiście wybrzmiewają bardzo charakterystyczne nuty, ale całość prezentuje się zupełnie inaczej - donioślej, monumentalnie rzec nawet by można.

Oprócz brukselki i kochającego wszelkie odmiany kapustowatych koperku - głównym architektem smaku jest tu palone masło. O nim więc słów kilka.

Powszechnie znaną metodą jest klarowanie masła. Podgrzewa się, zbiera pianę i dzięki temu można śmiało na maśle smażyć. 

"Palenie" polega na powolnym podgrzewaniu masła. Te białka i inne takie, z których robi się piana - ciemnieją, opadają na dno, a masło nabiera głębszych, lekko orzechowych aromatów. Potem wystarczy chwilę odczekać aż się ustoi i zlać czysty, złocistobrązowy tłuszcz.

Technika zasadniczo jest łatwa, trzeba jednakowoż być czujnym jak gajowy - patrzeć, mieszać, nie dopuścić by masło zaczęło skwierczeć. Chwila nieuwagi i kaplica - zamiast aromatów orzechowych jest swąd spalenizny. 

Takie masło w niesamowity sposób podbije smak duszonych potraw, a i doskonale zadziała jako dressing do sałatek czy pieczonych warzyw. 

A teraz do brukselki. Skład:

  • 300 gramów brukselki - poszatkowanej na drobno
  • 3-4 łyżki palonego masła
  • duża szczypta soli
  • nieco świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Na patelnię masło - delikatna rozgrzewka i brukselka. Ogień średni, niech się minutę czy dwie podsmaży. Wtedy dolewka odrobiny wrzątku - maks. 50 ml. Sól, pieprz, jeszcze chwila duszenia - naprawdę brukselce wystarczy 5 minut traktowania wysoką temperaturą. Woda winna odparować, brukselka zmięknąć - wtedy koperek i patelnia z gazu. 

Oj, bardzo fajne rzeczy się tu dzieją... 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)