MENU...
Facebook

Sałata z burakami i kurczakiem

Sałata z burakami i kurczakiem
Multienergetyczna hybryda carpaccio z buraka i sałatki cezar. Zero waste-owa - buraki z barszczu. Doładowana soczystym smażonym kurczakiem i szpinakiem, a na drugą nóżkę chrupiąca, czosnkowo-ziołowa bagietka. 

Niechże bagietka więc na początek. Najlepiej wczorajsza. Ponacinana w poprzek lub skośnie, tak-nie-do-końca. 

Do tego:

  • masło albo oliwa 
  • zgnieciony czosnek
  • sól
  • posiekane zioła - świeże lub suszone - wedle uznania pietruszka, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia i co kto tam jeszcze wymyśli
Łyżeczką wypchane tą dobrocią wszystkie nacięcia. Bagietka maźnięta jeszcze z góry i do piekarnika. 180 stopni, kilka minut do zezłocenia. 

W sałacie jest tak:

  • szpinak baby wymieszany z dressingiem - 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku pomarańczowego, 1 łyżka sosu sojowego
  • buraki karmelizowane (mogą być z barszczu) -  przygotowane dokładnie tak
  • słony ser - feta, oscypek, halloumi - co jest pod ręką
  • brokuł - gotowany nie więcej niż 4 minuty w lekko osolonym wrzątku i po ugotowaniu od razu przelany bardzo zimną wodą - pozostanie zielony i jędrny
  • filet kurczaka usmażony w całości 
I tu się zatrzymajmy - bo warto. Taki kurczak naprawdę nie potrzebuje mnogości dodatkowych przypraw. Robię tak. Na patelnię kapka oliwy, dość dobrze rozgrzewam, kurczaka smażę obracając co 2-3 minuty soląc nieznacznie w trakcie. Kurczak powinien być dobrze wysmażony - kwestie zdrowotno-sanitarne - ale łatwo przeciągnąć. Żeby sprawdzić czy jest ok - najlepiej dotknąć :) Tutaj znajdziesz sposób jak sprawdzić stopień wysmażenia mięsa. Po usmażeniu zostawiam filet na kilka minut. Te wszystkie buzujące "soki" w środku muszą stężeć. Jak zaczniesz kroić od razu wszystko wypłynie i na zimno kurczak będzie twardy, suchy i w ogóle bez sensu.

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)