MENU...
Facebook

Frytki z pasternaku

Frytki z pasternaku
Do niedawna pasternak kojarzył mi się jedynie z figą i makiem. Nabyłem jednakowoż czas jakiś temu ogródek działkowy w pakiecie z przemiłymi sąsiadami i ich uprawami. I tak oto sprezentowany mi został pasternak - niezwykle słusznych rozmiarów - z polecajką - "zrób pan frytki". Zrobiłem.

Internet rzecze, że to warzywo o wielkich walorach prozdrowotnych, ongiś niezwykle rozpowszechnione, a potem wyparte przez ziemniaka. 

W dorosłym stadium wygląda jak zmutowana pietruszka w rozmiarze XXL. Smakuje łagodnie, lekko słodkawo, raczej bliżej batata niż wspomnianej pietruszki.

Frytki wyszły ekstra, acz nie porównywałbym do ziemniaczanych (które robię o tak). To jak hokej i koszykówka - po prostu inna liga.

Tu zagrają w składzie:

  • 1 kg pasternaku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej, ostrej albo wędzonej
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól wedle woli 

Najpierw podgotowanie, gdyż podgotowanie dobrze robi frytkom z dowolnej materii. Czyli obranie, pociachanie w słupki o przekroju mniej więcej 1x1 cm i do wrzątku na 3 minuty. 

Po odsączeniu dobrze dać im z 15 minut na wystygnięcie. Wtedy skropienie oliwą, przyprawy i do  piekarnika - 210 stopni - około 30 minut - może ciut więcej.  

Podobno pasternak wzmaga apetyt, co wydaje się prawdą - jakoś trudno się od tego oderwać...

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)