MENU...
Facebook

Najchrupiącsze frytki

Najchrupiącsze frytki
Niby tylko ziemniaki i kąpiel w oleju, ale wcale nie jest łatwo zrobić chrupiące frytki, które nie miękną w kilka chwil po usmażeniu. 

Żeby zrobić najlepsze na świecie frytki - trzeba je najpierw - już pokrojone w słupki - ugotować, tak na 80%, wystudzić i dopiero wtedy wrzucić do 180-stopniowego oleju. Złocą się jak pod dotykiem Midasa i wciągają mniej oleju wtedy. 

Metoda druga jest tylko tłuszczowa. 
Najpierw pokrojone ziemniaki trzeba dokładnie opłukać i wysuszyć. Następnie ugotować na prawie miękko w oleju podgrzanym tylko do temperatury 100-120 stopni. Potem wychłodzić je i ponownie usmażyć, ale już w temperaturze ok. 180 stopni. 

Jest jeszcze wersja dla hiper-wytrwałych i cierpliwych.
Po wstępnym ugotowaniu - mrożenie - i potem już wrzucanie do bardzo gorącego oleju frytek prosto z zamrażarki. Wtedy trzeba tylko wrzucać na jeden raz mniej, bo wrzucenie zbyt dużej ilości za bardzo obniży temperaturę tłuszczu i cały efekt w łeb weźmie. 

Wszystko to świetnie działa też na ćwiartki, kuleczki czy łódeczki ziemniaków.

Ta wstępna cieplna obróbka ziemniaków jest niezwykle ważna dla konsystencji. Wiele osób radzi, żeby wymoczyć ziemniaki w zimnej wodzie - najlepiej z cukrem i tak je smażyć. To jednak półśrodek. Podczas smażenia surowych ziemniaków na ich powierzchni robi się taka powłoka z wydobywającej się ze środka skrobi i wody. Przez to powierzchnia nie smaży się tak jak powinna i mimo, że wyciągane z oleju frytki są chrupiące - po kilku minutach miękną jak cammembert na słońcu.

Rzecz ostatnia, ale nie najmniej ważna. Najlepiej wybierać ziemniaki o dużej zawartości skrobi - czyli typu kulinarnego C. Odmiany to:  Agnes, Ametyst, Amora, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Etiuda, Etola, Eurostar, Ewelina, Fianna, Finezja, Gawin, Gracja, Gustaw, Honorata, Innovator, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody, Miłek, Mondial, Owacja, Tajfun, Tetyda, Veronie, VR 808 (źródło: Stowarzyszenie Polski Ziemniak)

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)