Kluski podsmażane
Rzecz zaczyna się od klusek. Zwyczajnych klusek śląskich. Tu wykorzystałem ziemniaki odmiany Innovator - sprzedawanych w dyskoncie pochodzenia niemieckiego w paczkach 2,5 kg - "na frytki". Są po prostu idealne! Miąższ bardzo jasny - biel delikatnie przechodząca w jasne ecru :D Bardzo plastyczne ciasto, świetnie się gotuje, a kluski mają wysoki stopień gumowatości - czyli coś co stanowi istotę - gumiklyjzów (to po śląsku).
Z tymi odmianami ziemniaków typu C - wysokomączastymi - trzeba podczas gotowania wyjątkowo uważać. One pozostają dość długo twarde - potem w chwilę miękną - przez kilka minut są w sam raz - a potem się rozgotowują i jest kaplica.
Klasycznie wystarczą ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki i skrobia ziemniaczana. Ziemniaki przeciśnięte przez praskę albo dokładnie potraktowane ubijakiem. Żadnych blenderów i innych wysokoobrotowych ustrojstw bo robi się glut... Tak jak na zdjęciu - najlepiej jest wyciągnąć ćwiartkę ziemniaków i dosypać tyleż mąki ziemniaczanej. Zagnieść ciasto i można kulać.
Wszystkie moje dświadczenia śląskokluskowe dotyczące ziemniaków, ciasta, gotowania i innych takich znajdziecie tutaj (klik).
Oczywiście po ugotowaniu są już w pełni gotowe do równie bieżącej co lubieżnej konsumpcji.
Jednakowoż można też - ku uciesze dzieci zwłaszcza, a i własnego podniebienia - poczekać aż kluski wystygną (najlepiej zrobić je dnia poprzedniego albo rano i potrzymać w lodówce). Wtedy na połówki, ćwiartki albo plasterki - i na patelnię na rozgrzane klarowane masło, oliwę czy inny tłuszcz wedle upodobań.
Średni ogień. Nie mieszać za często - złociste przysmażenie wymaga nieco czasu i bezruchu. Za to potem... a jeszcze jak jest sos... tato - poproszę dokładkę!
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik