Kluski śląskie
Są 3 typy kulinarne ziemniaków - A,B i C. A (sałatkowe) - po ugotowaniu pozostają jędrne i trzymają kształt, ale po rozgnieceniu stają się kleiste i średnio nadają się do kluskowania. Typ B jest ogólnoużytkowy i te są bardzo kluskoprzyjazne. Ziemniaki typu C - choć są mączyste i teoretycznie najlepiej nadają się na potrawy z rodziny kluskowatych - łatwo się rozgotowują i nabierają wody jak stara szalupa. Dlatego ziemniaki tego typu lepiej gotować z dużą uwagą, albo w mundurkach albo można je też upiec. Ugotowane czy upieczone ziemniaki przeciskam przez praskę żeby nie było żadnych grudek - grudki w kluskach to zło...
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik