MENU...
Facebook

Słomka ziemniaczana

Trochę jak takie chipsy "sticks". Wielokrotnie smażone dla dużej chrupkowatości. Bo jest tak - usmażysz raz, a dobrze, i niby ładnie i niby chrupie, a po minucie wszystko miękkie jak salceson na słońcu.

Czyli robimy tak. Ziemniaki na plasterki i w cienką słomkę. Potem najlepiej zalać wrzątkiem i gotować przez 2 minuty. Odcedzić i wychłodzić. Alternatywnie dobrze opłukać w zimnej wodzie, żeby zmyć skrobię, która po cięciu zbiera się na powierzchni rzeczonych elementów. Potem na szmatkę i wysuszyć.

Małymi porcjami do gorącego oleju (180 stopni). Kilka minut i wyciągnąć. Niech chwilę wystygnie i z powrotem hop do oleju. Jak jest zbyt brązowe znaczy, że za długo :)

W zależności od gatunku ziemniaków - 2 do 4 takich krótkich kąpieli.

Można doprawić tylko solą, albo papryką, albo ziołami jakimiś czy mieszankami w stylu gyros. Niezwykle ciekawy efekt daje też doprawienie niewielką ilością świeżo startej skórki cytrynowej. Serio!

No to chrup...

A frytki robię o tak

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)