Słomka ziemniaczana
Czyli robimy tak. Ziemniaki na plasterki i w cienką słomkę. Potem najlepiej zalać wrzątkiem i gotować przez 2 minuty. Odcedzić i wychłodzić. Alternatywnie dobrze opłukać w zimnej wodzie, żeby zmyć skrobię, która po cięciu zbiera się na powierzchni rzeczonych elementów. Potem na szmatkę i wysuszyć.
Małymi porcjami do gorącego oleju (180 stopni). Kilka minut i wyciągnąć. Niech chwilę wystygnie i z powrotem hop do oleju. Jak jest zbyt brązowe znaczy, że za długo :)
W zależności od gatunku ziemniaków - 2 do 4 takich krótkich kąpieli.
Można doprawić tylko solą, albo papryką, albo ziołami jakimiś czy mieszankami w stylu gyros. Niezwykle ciekawy efekt daje też doprawienie niewielką ilością świeżo startej skórki cytrynowej. Serio!
No to chrup...
A frytki robię o tak
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!